måndag 29 november 2010

Kenyas premiärminister vill att homosexuella ska gripas

av TOR BILLGREN

– Homosexuella förtjänar att gripas och kommer att bli gripna också. Den sortens beteende kommer inte att accepteras i det här landet, sa Kenyas premiärminister Raila Odinga i förrgår vid ett massmöte i Nairobi.
– Eftersom den senaste folkräkningen visat att det finns lika många män som kvinnor i befolkningen finns det inget "behov" av homosexualitet.

Jag saxar vidare från Sveriges Radio:

I Kenya har debatten om homosexualitet tagit fart igen under hösten efter att landet antog en ny grundlag i augusti. Den slår fast alla människors lika värde och rätt att inte bli diskriminerade, vilket har tolkats som ett stöd för bland annat homosexuella. När en av landets ministrar tidigare i höstas öppnade en konferens om hiv och aids sa hon att landet måste lära sig att leva med och acceptera homosexualitet.

Efter det kom ett upprop från 74 kristna kyrkor om att ministern måste avgå, och hot om gatudemonstrationer om så inte skedde. Även muslimska organisationer fördömde ministerns uttalanden och krävde en förklaring av regeringen.

Fem kommentarer:

1. Det är viktigt att påpeka Odingas uttalande gjordes under ett tal vid ett politiskt massmöte. Det var ett uttryck för hans personliga åsikter, och kan inte ses legalt bindande eller som en order till polisen. Inte än i alla fall.

2. Det är genant att se en vuxen människa ge uttryck för så usla kunskaper om fenomenet homosexualitet som Odinga gör. Det är skrämmande att han är en vuxen människa med stor makt. Och att hans ståndpunkter sannolikt är representativ för en stor del av befolkningen.

3. Här ser vi första exemplet på hur ödesdigert och farligt FN:s beslut var att stryka formuleringen "sexuell läggning" ur sin resolution mot utomrättsliga avrättningar och ersätta den med en allmän formulering om diskriminering. Den nya formuleringen betyder absolut ingenting, eftersom diskriminering alltid är ett föremål för tolkning. Om homosexualitet är kriminaliserat eller står i konflikt med kulturella och religiösa sedvänjor kan ett diskrimineringsskydd aldrig åberopas av homosexuella.

4. Som vanligt är det kristna och andra religiösa organisationer som går i bräschen för förtrycket av homosexuella i Afrika. Vi har sett det i Uganda och Etiopien, det kan vara på gång i Kongo-Kinshasa. Och nu handlar det alltså om Kenya. Vad säger kristna och muslimska samfund i Sverige? Vågar de protestera? I en ledarkommentar den 27:e oktober påpekade Världen Idags utrikesredaktör Mats Tunehag att attityder som i Uganda är oacceptabla och "ska inte bara fördömas utan även bekämpas". Så hur tänker ni bekämpa detta, Tunehag? Var får vi se fördömandena? Eller ska synpunkter på andra länders lagstiftning betraktas vara kolonialism?

5. Och hur kommer Sydafrika att agera? Inte alls, naturligtvis. Landets lagstiftning är ett föredöme i Afrika när det gäller homorättigheter, men istället för att stå upp för de förföljda människorna i regionen, väljer den den politiska ledningen alltid att tiga när saken aktualiseras. Sydafrika var en av länderna ställde sig på de antihomosexuella ländernas sida i FN under ovan nämnda omröstning.

fredag 26 november 2010

Maken till den mördade svenskan misstänkt

av TOR BILLGREN

Jag noterar att maken till den svenska turist som mördades i Kapstaden förrförra helgen nu betraktas som en misstänkt i utredningen. Detta enligt veckans Mail & Guardian.

Ända sedan mordet skedde har kommentarskribenter och bloggare med stor energi fört fram tesen att maken skulle vara delaktig. Jag tycker man ska vara väldigt försiktig med den typen av spekulationer. Visst kan han vara skyldig. Absolut. Det hade sannerligen inte varit första gången den typen av mord inträffar. Men vi får inte glömma bort att det blinda och obegripliga våldet faktiskt existerar i Sydafrika - kanske mer här än någon annanstans. Det behöver inte finnas en logisk förklaring till allt. Låt utredningen ha sin gång!

måndag 22 november 2010

Domstolsdramatik

av TOR BILLGREN

Idag inleds rättegången mot nynazistledaren Eugene Terre'Blanches mördare i Ventersdorp. Terre'blance mördades av två av sina arbetare i april, efter vad som tycks ha varit en lönedispyt. Alldeles efter mordet cirkulerade pikanta rykten i media, bl.a. om att Terre'Blanche skulle ha utnyttjat sina banemän sexuellt. Dessa spekulationer tonades senare ned.

Idag inleds också rättegången mot rebelledaren och f.d. vicepresidenten i Kongo-Kinshasa, Jean-Pierre Bemba. Han är anklagad för krigsförbrytelser i samband med en kupp i Centralafrikanska Republiken 2002-03. Rättegången äger rum vid International Criminal Court (ICC) i Haag.

Den här veckan, idag eller imorgon, kommer två män som gripits för det uppmärksammade mordet på en svensk turist att framträda i rätten i Khayelitsha. Även chauffören som körde paret har gripits, och kommer att medverka som kronvittne vid kommande rättegång. Just nu spekuleras det öppet i media om att maken till den mördade kvinnan skulle ha något med mordet att göra, något som tillbakavisas av mannens familj.

fredag 19 november 2010

Högerextremt dilemma efter turistmord

av TOR BILLGREN

Sveriges högerextrema rörelser har haft det tufft de senaste dagarna. De har jämfört argument och vägt propagandavinster mot principiella dogmer. Händelsen som har skapat dilemmat är förstås mordet på den svenska turisten i Kapstaden i lördags. Å ena sidan har de högerextrema velat utnyttja händelsen för att peka på den svarta rasismen och det de brukar kalla folkmordet på vita (som de gjorde när Eugene Terre'Blanche mördades), å andra sidan är den mördade kvinnan inte helsvensk – och således inte svensk alls enligt högerextrem retorik.

Info14, Svenska Motståndsrörelsen och Nationaldemokraterna väljer att inte uppmärksamma händelsen alls. Sverigedemokraternas tidning verkar ligga nere, så från dem saknas uppgift. Den enda reaktionen jag hittat hittills är en notis på Nationell.nu, som naturligtvis är noga med att understryka offrets för dem förvirrande etnicitet: "Indisk-svensk kvinna mördad i Sydafrika". Många av kommentarerna behandlar också frågan om det verkligen är korrekt att använda ordet "svensk" i sammanhanget. Men kommentaren jag väljer att citera tar upp något annat:

La libre parole skriver:
november 15, 2010 kl 09:18

Fler svenskar bör åka till syd Afrika för att uppleva sann mångkultur. I syd Afrika är vita en minoritet i alla kommuner. De har altså ingen politisk makt, de har blivit kolonialiserade. Jag uppmanar alla som inte är insatta att läsa på om hur syd Afrika blev en mångkultur. Det var varken svarta eller vita som drev ner syd Afrika i tredje världen, utan kapitalister och ett utvalt folk.

Trevlig helg, foliehattar och nationalhaverister!

Winnie

av TOR BILLGREN

Här är trailern till den redan mycket omdiskuterade filmen "Winnie". I huvudrollen som Winnie Mandela ser vi Jennifer Hudson. Regissör: Darrell Roodt. Filmen har premiär på Sundancefestivalen i januari.



________________________________________
Relaterade texter

Winnie Madikizela-Mandela försöker stoppa film

Filmfokus på Sydafrika

ANC investerar i Swaziland trots regimens brott mot mänskliga rättigheter

av TOR BILLGREN

Under kampen mot apartheid vädjade ANC till världens länder och företag att de skulle isolera och bojkotta Sydafrika. Och världens länder och företag (med vissa undantag) gjorde som ANC sa. I resolution efter resolution utfärdade FN fördömanden och sanktioner mot landet. Sydafrikanska varor bojkottades över hela jordklotet. Företag slutade investera.

De opinionsbildare och politiska organisationer i Sydafrika som ifrågasatte sanktionerna (för att de riskerade att drabba de redan förtryckta) stämplades som "folkets fiender" och "kontrarevolutionärer" av ANC och dess surrogatorganisationer. Den som misstänktes hysa sådana åsikter kunde utan vidare dömas till döden av de "folkdomstolar" som styrde de "befriade områdena".

Men det var då.

Idag tycker inte ANC att sanktioner och bojkotter är ett bra sätt att sätta press på regimer som misshandlar och förföljer sina medborgare. T.ex. är ANC de främsta förespråkarna för att EU:s ekonomiska restriktioner mot vissa Zanu-PF-höjdare i Zimbabwe ska hävas – trots att maktdelningsavtalet inte ännu är implementerat till fullo.

Och i dagens Mail & Guardian läser jag att ANC genom sin affärsdrivande gren Chancellor House investerar i Swaziland – trots att landet är en diktatur under kungen Mswati III; trots att mänskliga rättigheter kränks på löpande band; trots att ANC nyligen antagit en resolution om att visa solidaritet mot folket i landet.

När landsorganisationen Cosatu ifrågasatte och kritiserade detta i veckan och kallade ANC:s agerande omoraliskt, lät ANC:s generalsekreterare Gwede Mantashe meddela att Cosatu inte skulle lägga näsan i blöt. Chancellor House gör nämligen affärer där det passar dem:
– Chancellor House has every right to invest anywhere. It's a business entity, not a political party.

Den som hade resonerat så offentligt i något av ANC:s befriade områden för 25 år sedan, hade fått ett brinnande bildäck runt halsen.

torsdag 18 november 2010

Sydafrika sviker homosexuella i FN-omröstning

av TOR BILLGREN

Uppdaterad den 19 november 2010

FN:s generalförsamling fördömer inte längre dödande av homosexuella i sin resolution mot "utomrättsliga avrättningar". Det var i tisdags som generalförsamlingen strök formuleringen "sexual orientation" i resolutionen, på initiativ av Mali och Marocko, som agerade å alla afrikanska och muslimska medlemsländers vägnar. De föreslog istället att formuleringen "discriminatory reasons on any basis" skulle skrivas in i resolutionen.

Därmed har dessa länder (se lista i Bilaga 3) på ett smidigt sätt lyckats få världssamfundet att godkänna fortsätta förföljelser och – i förekommande fall – avrättningar av personer på grund av deras sexuella läggning. "Discriminatory reasons on any basis" är en tandlös gummibandsformulering, eftersom diskrimineringsbegreppet aldrig kan tillämpas på homosexuella i länder där homosexualitet är ett brott. På samma sätt kan vi heller inte säga att en mördare diskrimineras när han sätts i fängelse i Sverige.

Jag noterar med fasa att Sydafrika tillhör länderna som röstade för Malis och Marockos förslag. Men förvånas inte det minsta. ANC:s sändebud i New York har gång på gång visat att frågor som rör mänskliga rättigheter och demokratiska principer är underordnade i deras internationella arbete. I ett uttalande motiverar Sydafrika sin röst med ihåliga hårklyverier och teknikaliteter:

South Africa was conscious of the fact that there was no international agreement regarding the definition of sexual orientation, and believed that there needed to be a formal process on the issue. South Africa believed that they should define sexual orientation and establish parameters under human rights law. Until there was such a discussion, there would be division, which had characterized the issue over past years.

Vad ANC-delegationen låtsar att de inte begriper är bland annat följande:

1. Det förföljs och dödas homosexuella NU och det är viktigare att fördöma detta, än att det råder konsensus kring terminologin. FN-länderna kommer dessutom aldrig någonsin att bli överens om dessa definitioner.

2. Sydafrikas internationella attityder och beteenden har konsekvenser på hemmaplan. Sydafrika är ett land med mycket negativa attityder mot homosexualitet i alla folkgrupper. Är det inte "oafrikanskt" så strider det mot den Nederländska Reformerta kyrkans bud. Fenomenet korrektionsvåldtäkter, där lesbiska gruppvåldtas [och ev. mördas] för att bli "normala", är ett reellt problem i landet. Att ställa sig på de notoriskt antihomosexuella ländernas sida i FN konsoliderar de antihomosexuella attityderna på hemmaplan.

3. Sydafrika är med sin starka konstitution ett föregångsland för homosexuellas rättigheter. Inte bara i Afrika, utan i hela världen. Därför skulle landet kunna spela en viktig roll, inte minst i södra Afrika, som är en av världens mest antihomosexuella regioner. Men istället för att försöka påverka grannländerna genom att stå upp för konstitutionen och förklara och försvara den utåt, väljer det politiska ledarskapet att tiga. Det är som att de skäms för landets hbt-vänliga lagar. Istället är det de kyrkliga ledarna som visar mod och beslutsamhet i frågan. Desmond Tutu har länge varit en frispråkig förkämpe för homosexuellas rättigheter.

_______________________________________

Bilaga 1
Tisdagens omröstning gör Per Svenssons lysande artikel Dags att klä av FN kostymen angelägnare än någonsin.

_______________________________________

Bilaga 2
Sydafrikas främste satiriker Zapiro kommenterar ofta de antihomosexuella attityderna i landet.


Efter mordet på nynazistledaren Eugene Terre'Blanche florerade rykten om att han hade utnyttjat sina banemän sexuellt (något som senare avfärdades).


Homosexuella förföljs i hela Afrika men Sydafrikas politiska ledarskap låtsas som ingenting.

_______________________________________

Bilaga 3
Lista över de 79 länder som röstade för Malis och Marockos förslag (namnen är på tyska. Använd fantasin.)

Ägypten, Äthiopien, Afghanistan, Algerien, Angola, Aserbaidschan, Bahamas, Bahrain, Bangladesch, Belize, Benin, Botswana, Brunei, Burkina Faso, Burundi, China, Dschibuti, Elfenbeinküste, Eritrea, Ghana, Grenada, Guyana, Haiti, Indonesien, Iran, Irak, Jamaika, Jemen, Jordanien, Kamerun, Kasachstan, Katar, Kenia, Komoren, Kongo (Demokratische Republik), Kongo (Republik), Kuba, Kuwait, Libanon, Lesotho, Liberia, Libyen, Madagaskar, Malawi, Malaysia, Malediven, Mali, Marokko, Mozambique, Myanmar, Namibia, Niger, Nigeria, Nordkorea, Oman, Pakistan, Ruanda, Russland, Saint Kitts und Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent, Sambia, Saudi-Arabien, Senegal, Sierra Leone, Simbabwe, Somalia, Südafrika, Sudan, Surinam, Swasiland, Syrien, Tadschikistan, Tansania, Tunesien, Uganda, Usbekistan, Vereinigte Arabische Emirate, Vietnam.

_______________________________________

Bilaga 4
Analys av Sydafrikas första vända i FN:s Säkerhetsråd

Kommentar om nationaliseringsplaner och ANCYL:s inflytande

av TOR BILLGREN

ANC börjar nu utreda frågan om nationalisering av landets gruvor. Partiet har sannerligen svängt snabbt i frågan. Redan i början av 90-talet tog Nelson Mandela avstånd från nationaliseringar, Jacob Zuma har under sin presidentperiod gång på gång slagit fast att "nationaliseringar inte är en del av regeringens politik". Så sent som i februari bedyrade ministern för mineralresurser, Susan Shabangu att det inte kommer att ske under hennes livstid. T.o.m. kommunistpartiet har argumenterat emot.

Men ANC:s ungdomsförbund (ANCYL) har pressat på och vid partikongressen i Durban i september infördes frågan officiellt på ANC:s agenda. Men inte ens detta gjorde ANCYL nöjda. När det visade sig att kongressen röstade för att saken just skulle utredas först och inte omedelbart bli en del av partiets politik, hindrade ordföranden Julius Malema mötesgången genom att storma podiet med sitt entourage. Aktionen skapade stor upprördhet bland delegaterna och presidenten tog avstånd från den.

Det är obegripligt att ungdomsförbundet kan styra partiets – och landets – politik i en så här central fråga och skapa en hundraåttiograders policysvängning på bara några månader. Obegripligt och obehagligt. Ta bara pressmeddelandet som förbundet skickade ut apropå de nu annonserade utredningarna. Där kräver de en strikt politiserad och vetenskapsignorerande process, som absolut inte får vara oberoende.

ANC:s ungdomsförbund utgör partiets framtida ledarskikt. Och upphöjningen från junior till senior kan gå väldigt fort. Malusi Gigaba gick direkt från ANCYL-ordförande till vice inrikesminister 2005. Två år efter att Fikile Mbalula hade slutade som ledare, blev han utsedd till vice polisminister i Zumas regering. Idag är han idrottsminister (han var en av dignitärerna som hälsade på fotbollsspelarna inför gårdagens vänskapsmatch mellan Sydafrika och USA).

Därför är det oroväckande när etablissemanget bemöter Julius Malemas rasifierade retorik, skandalösa utspel och ofta korkade kommentarer som om han vore en clown. Förra fredagens Twitter-kampanj mot honom är ett praktexempel på detta. Det är som att de malemakritiska sydafrikanerna och den liberala pressen försöker skoja bort det faktum att han väldigt snart kommer att sitta på en verkligt betydelsefull ledarpost i landet. Och då kommer de med största sannolikhet att kunna hålla sig för skratt.

________________________________________
Läs mer om oroväckande Malematendenser i slutet av min intervju med Rian Malan.

Svenskmord, uppmärksamhet och gästfrihet

av TOR BILLGREN

Nu har ytterligare två människor mördats i Gugulethu sedan det uppmärksammade mordet på en svensk turist i lördagskväll. Statistiskt sett mördas en person var 2,5 dag i kåkstaden, som invånarmässigt ligger strax under Malmö innerstad.

Majoriteten av de 50 mord som dagligen inträffar i Sydafrika kommer inte ens i närheten av tidningarnas spalter. Precis som i resten av världen sker dåden nästan uteslutande inom familje- eller bekantskapskretsen, oftast under alkohol- eller drogpåverkan.

Så varför blir det så mycket ståhej när en svenska mördas? Varför skriver ANC, polischefen, ministrar och andra dignitärer upprörda pressmeddelanden? Visst, man vill förstås värna turismen. Men det handlar också om Ubuntu, den sydafrikanska gästfrihetsfilosofin som kan sammanfattas i frasen att ”en människa finns till genom sina medmänniskor”. Det är inte för att hon var västerlänning eller ”mer värd” som hennes död uppmärksammas med ilska och förtvivlan. Utan för att hon var gäst i landet. Sådant tas på allvar i Sydafrika.

Publicerad i Sydsvenskan den 18 november 2010

________________________________________
Kommentar

Men de xenofobiska attackerna 2008 då? De negativa attityderna mot främlingar som låg till grund för filmen "District 9"? Zimbabwierna i De Doorns och Somalierna i Khayelitsha? Jodå, allt detta är tyvärr också en del av den sydafrikanska verkligheten. Men för det första ligger det väldigt ofta ekonomiska konflikter bakom i dessa fall, snarare än ren främlingsfientlighet (även om den faktorn naturligtvis inte kan avfärdas helt). För det andra begås våldshandlingarna av ett fåtal unga och högljudda män, berusade eller höga på tik. Det handlar inte om välövervägda aktioner med majoritetens välsignelse.

onsdag 17 november 2010

De bästa sydafrikanska vinerna just nu

av TOR BILLGREN


Äntligen är den här. "Platter's South African Wines" för 2011. Landets legendariska vinguide, som är ett måste för alla som är det minsta intresserad av vin. Den är mycket bra att ha i Sverige också, eftersom det finns så mycket sydafrikanskt vin på Systemet. Med Platterguiden kan man lätt avgöra om det där pinotagevinet för 250 kronor verkligen är prisvärt. Och kostar det 250, tycker jag det ska ha 4,5 eller 5 i Platter för att vara något att ha.

Vinerna ges betyg upp till fem stjärnor enligt följande modell:

5,0 = Superlative. A Cape Classic
4,5 = Outstanding
4,0 = Excellent
3,5 = Very good / promising
3,0 = Characterful, appealing
2,5 = Good everyday drinking
2,0 = Pleasant drinking
1,5 = Casual quaffing
1,0 = Plain and simple
0,5 = Very ordinary

Här är 2011 års femstjärniga sydafrikanska viner. Listan har jag snott från Cathy Marston.

Five Stars & Red Wine of the Year

Shiraz
• De Trafford 2008

Five Stars & White Wine of the Year

Dessert Wine Unfortified
• Fleur du Cap Bergkelder Selection Noble Late Harvest 2009

Awarded Five Stars

Cabernet Sauvignon
• Boekenhoutskloof 2008
• Delaire Graaf Reserve 2008
• Kanonkop 2007
• Klein Constantia 2008
• Kleine Zalze Family Reserve 2007
• Le Riche CWG Auction Reserve 2007

Grenache
• Neil Ellis Vineyard Selection 2008

Pinot Noir
• Meerlust 2008
• Newton Johnson Domaine 2009

Pinotage
• Beyerskloof Diesel 2008

Shiraz
• Boschendal Cecil John Reserve 2008
• Eagles’ Nest 2008
• Haskell Pillars 2008
• Rijk’s Private Cellar 2005
• Saxenburg Select Limited Release 2006

Merlot
• Shannon Mount Bullet 2008

Red Blends
• Ernie Els Signature 2007
• Graham Beck Ad Honorem 2007
• Hartenberg The Mackenzie Cabernet Sauvignon-Merlot 2007
• Nederburg Ingenuity Red 2007
• Reyneke Reserve Red 2008
• Spier Frans K. Smit 2006
• Vergelegen Red 2005

Chardonnay
• Groot Constantia Gouverneurs 2009
• Julien Schaal 2009
• Mulderbosch 2008
• Rustenberg Five Soldiers 2008

Chenin Blanc
• Botanica 2009
• StellenRust ‘45’ Barrel Fermented 2009

Grenache Blanc
• The Foundry 2009

Sauvignon Blanc
• Graham Beck Pheasants’ Run 2010
• Klein Constantia Perdeblokke 2009
• Klein Zalze Family Reserve 2009
• The Berrio 2009
• Zevenwacht 360o 2009

White Blends
• Cape Point Isleidh 2009
• Hermanuspietersfontein Die Bartho 2009
• Lammershoek Roulette Blanc 2009
• Nederburg Ingenuity White 2009
• Nederburg Sauvignon Blanc-Chardonnay Private Bin D253 2009
• Rall White 2009
• Sadie Family Palladius 2009
• Steenberg Magna Carta 2009
• Steenberg CWG Auction Reserve The Magus 2009
• Strandveld Adamastor 2009
• Tokara Director’s Reserve White 2009

Methode Cap Classique
• Topiary Blanc de Blanc Brut 2008
• Villiera Monro Brut 2005

Dessert Wine, Unfortified
• Fairview La Beryl Blanc 2009
• Klein Constantia Vin de Constance 2006
• Nederburg Winemaster’s Reserve Noble Late Harvest 2009
• Nederburg Private Bin Edelkeur 2009

Port
• Boplaas Family Cape Vintage Reserve 2008
• De Krans Cape Vintage Reserve 2008
• De Krans Cape Tawny NV
• JP Bredell Cape Vintage Reserve 200

_______________________________________
Uppdatering 18 november

...men håll alltid i minnet att sydafrikanska vinarbetare i allmänhet tjänar sinnessjukt dåligt och har noll trygghet. Viktoria Olausson påminner om det här. Och här skriver jag om ett bra exempel på hur vinindustrin kan ta socialt ansvar och stärka sina anställda, istället för att suga ut dem.

tisdag 16 november 2010

Sydafrika och säkerheten

av TOR BILLGREN

I samband med helgens brutala mord på en svensk turist i Kapstaden väcks många frågor om säkerheten i Sydafrika. När jag blir tillfrågad om saken svarar jag alltid Ja! Sydafrika är ett säkert land.

MEN som turist eller nykomling måste man iaktta försiktighet och vara ödmjuk inför sin ovana och brist på erfarenhet – precis som i alla andra länder och städer. Man måste läsa på och skaffa kännedom om geografin och vilka områden man bör undvika. Man ska inte ta några chanser efter mörkrets inbrott. Om man vill se townshipen är dagtid enda alternativet.

Var skeptisk mot främlingar som erbjuder oönskad "hjälp". Ha inte kameror och annat värdefullt liggande i bilen, vare sig under färd eller parkerad.

Men naturligtvis går man inte fullständigt säker någonstans. Det finns inga åtgärder som skapar immunitet mot brott eller olyckor. Om man till varje pris vill undvika tråkigheter, får man stanna hemma och akta sig noga för korsdrag.

Några länkar till säkerhetsrelaterade texter:

Enligt en rapport från British Foreign and Commonwealth Office är Sydafrika är faktiskt ett säkrare land för brittiska turister än Spanien, Thailand och till och med Tyskland.

Här förklarar jag hur säkerhetsparanoian de facto gör Sydafrika till ett farligare land.

Här uttrycker jag en förhoppning om att farlighetspratet ska nyanseras och sättas i relevant perspektiv.

Här ligger en kommentar om säkerhetshysterin som drogs igång efter att Togos fotbollslandslag utsatts för ett terrordåd – i Angola.

...och här ligger ett exempel på hur absurd och skrattretande rädslan för brott kan bli.

_________________________________
PS

Igår ringde Aftonbladet och ställde några frågor om just det här. De kunde inte låta bli att kalla mig "expert" i rubriken, men annars känner jag mig korrekt citerad.


Bild: Thomas Pihl

Bäst just nu: "Rich Bitch"

av TOR BILLGREN

Musikprojektet Die Antwoord kretsar kring begreppet Zef, ett ord som omfattar kulturella uttryck som förknippas med vit arbetarklass. Med andra ord en sydafrikansk motsvarighet till det som nedlåtande betecknas White Trash. Andra konstnärliga exempel på Zef finns i Marlene van Niekerks strålande roman "Triomf", som jag skrivit om här och här.

Favoritlåt just nu från Die Antwoords album "$O$" som kom tidigare i år är "Rich bitch". Lägg märke till hur afrikaansinslagen gör den sydafrikanska engelskan till ett kantigt, brutalt och humoristiskt språk. Skivan finns i sin helhet på Spotify.

Det ryktas för övrigt att sångerskan, Yo-landi VI$$er avböjt att spela Lisbeth Salander i en internationell filmatisering av Stieg Larssons millenniumböcker.



"Rich Bitch"

(Yolandi)
Rich bitch (yo yo yo yo)
Rich bitch (yo yo yo Yo-Landi)
I'm a rich bitch (yo yo yo yo)
A mothafuckin' rich bitch (yo yo yo Yo-Landi)

I do my own thing when the phone rings
Maybe I'll answer, maybe I'm busy (yo yo yo Yo-Landi)
I want some next shit
I got connections
Only speak to people I wanna speak to
Sophisticated, fokken larney
Nutella on my sarmie
Fokken dik gesmeer, bra

I shop at Woolworths
With my own paper, eh, flava
On the fuckin' microphone (yo yo yo Yo-Landi)

Rich bitch (yo yo yo yo)
Rich bitch (yo yo yo Yolandi)
I'm a rich bitch (yo yo yo yo)
A mothafuckin' rich bitch (yo yo yo Yo-Landi)
Rich bitch (yo yo yo yo)
Rich bitch (yo yo yo Yolandi)
I'm a rich bitch (yo yo yo yo)
A mothafuckin' rich bitch (yo yo yo Yo-Landi)

Wasn't always a rich bitch
Used to be a poor girl
Ag, shame, die arme meisie
Ek wassie wysie (yo yo yo Yo-Landi)

I was a victim of a kak situation
A stalk in the system
With no fokken assistance
I know it sounds strange
But I used to count change
On the counter at pick 'n pay
Or Shoprite-Checkers
No butter on my broodjie
Geen koeldrank nie, net my strootjie
But then I got my game on
Yo flame on (yo yo yo Yo-Landi)

Now I'm a rich bitch (yo yo yo yo)
Rich bitch (yo yo yo Yo-Landi)
I'm a rich bitch (yo yo yo yo)
A mothafuckin' rich bitch (yo yo yo Yo-Landi)
Rich bitch (yo yo yo yo)
Rich bitch (yo yo yo Yo-Landi)
I'm a rich bitch (yo yo yo yo)
A mothafuckin' rich bitch (yo yo yo Yo-Landi)

To all my means sir
In a tart situation
Getting closer to god
Do you hear that?
I flow from the heart
Fuck the upperclass
Versigtig, ek's nog steeds fokken giftig
Yo, fuck a rich bitch (yo yo yo Yo-Landi)

Rich bitch (yo yo yo yo)
Rich bitch (yo yo yo Yo-Landi)
I'm a rich bitch (yo yo yo yo)
A mothafuckin' rich bitch (yo yo yo Yo-Landi)
Rich bitch (yo yo yo yo)
Rich bitch (yo yo yo Yo-Landi)
I'm a rich bitch (yo yo yo yo)
A mothafuckin' rich bitch (yo yo yo Yo-Landi)

Eh
Sk sk
Kyk hie'
DJ Hi-Tek
Fokkit
Wha, wha
Wha, wha, wha, wha

____________________________________
Mer om Die Antwoord på bloggen

Sydafrikansk kultur bortom giganterna, del 2: Musiken

"Kriminella jagar inte turister"

av TOR BILLGREN

Sydafrikanska medier fortsätter rapportera intensivt om mordet på den svenska turisten. Jag rekommenderar särskilt den här artikeln, där Gugulethubor kommenterar händelsen:

A Gugulethu repairman said: “Criminals do not target tourists, they usually walk around here freely. I have never heard of tourists being hijacked here. What happened must have been fast.”

The shopkeeper at Noxy’s Spaza shop said: “They never rob tourists. Sometimes the tourists do community work here and leave their cars parked out here and nothing happens.”

A woman at the nearby shebeen said: “The people who did this are not from here.”

Även polischefen general Beki Cele* har uttalat sig:

- It is appalling that the actions of one or two thugs should bring our entire country into disrepute in the eyes of the world.

- South Africa safely hosts hundreds of thousands of tourists annually without any serious incident, as was proved during the recent 2010 Fifa World Cup.

Enligt Aftonbladet och Expressen vet polisen vilka gärningsmännen är. Återstår att se om det är polisretorik (det brukar låta så från den sydafrikanska polisen efter uppmärksammade brott), eller ett faktum.

________________________

* Cele uttalas med ett klick i början. Lägg tungspetsen mot överkäkens tandrad och dra in luft. Samma ljud som när man uttrycker besvikelse på svenska: "ts". En försvenskad version av polischefens namn blir ungefär "Beki Tsele"

måndag 15 november 2010

Svenska mördad i Kapstaden

av TOR BILLGREN

Sydafrikanska och brittiska medier ägnar stor uppmärksamhet åt fallet med den mördade svenska turisten på Cape Flats. Hon omnämns som brittiska i tidningarna, men kom uppenbarligen från Sverige.

Tragedin inträffade i lördags. Paret, som var på smekmånad, hade ätit middag i Somerset West. På väg hem till hotellet i Kapstaden bad de chauffören att köra genom kåkstaden Gugulethu för att ta en drink, antagligen på den populära grillrestaurangen Mzoli's. I samband med detta kapades bilen av två beväpnade män. Chauffören tvingades ut och kaparna körde iväg med paret. Mannen kastades senare också ut och larmade polisen. När bilen hittades fanns kvinnan i baksätet, död.

Jag har varit i Gugulethu och på Mzoli's flera gånger. Dagtid. Men hade aldrig kommit på tanken att åka dit mitt i natten.

- The tragedy has disrupted the peace experienced for a long time in the province, säger Västra Kap-provinsens turistminister Alan Winde och vädjar till allmänheten för hjälp i jakten på mördarna.

Den utförligaste artikeln hittills finns på iol-news:
Tourist killed in hijack

GT: Västsvenska mördad - på sin smekmånad

Mail & Guardian sammanfattar mediereaktionerna här: SA tourist killing makes world news

Journalisten Kevin Blooms bok "Ways of staying" handlar i grunden om ett liknande brott. Hans kusin och dennes kamrat mördades under en bilkapning i Kapstaden 2006, något som fick Bloom att fråga sig om han över huvud taget kunde stanna kvar i landet. Boken är ett försök att hitta ett svar på den frågan. Här ligger min text om boken.

söndag 14 november 2010

Townshipturismens fram- och baksidor

av TOR BILLGREN

På Kapstadens turiststråk Long Street står rese- och utflyktsarrangörernas skyltar på rad. Åk på safari, hajdykning, sanddynesurfing! Köp guidade turer till vingårdarna, Godahoppsudden – och så det obligatoriska, det arrangörerna trycker på lite extra: följ med ut i townshipen. Besök en äkta förskola i slummen! Studera välgörenhetsprojekten!



Townshipen är alltså dom överbefolkade kåkstäderna som breder ut sig runt Kapstaden, dom har namn som Khayelitsha, Gugulehtu, Langa och Mitchells Plain. På färden från flygplatsen in till stan ser man dem breda ut sig på båda sidor av motorvägen – ändlösa rader av kåkar och skjul byggda av plåt, träbitar, plastsäckar och bildäck… Många saknar el, rinnande vatten och ordentliga toaletter. Hur många som bor där är svårt att säga, eftersom det finns så många informella bosättningar, men låt oss säga att det rör sig om 2-3-4 miljoner människor. Arbetslösheten och fattigdomen är enorm – och med det, missbruket och kriminaliteten.

En halvdags guidad tur kostar runt 400 rand, lika mycket räknat i kronor. Turerna inkluderar traditionell lunch, eller traditionell ölprovning, traditionell musik eller något annat traditionellt. Autenticiteten är det främsta försäljningsargumentet. Reklambroschyrerna är fulla av ord som ”vibrerande” och ”sprudlande”. En arrangör försöker locka med att människorna i kåkstäderna ofta har sitt ursprung i samma landsända som Nelson Mandela, minsann, det vill säga det som idag är Östra Kapprovinsen.

En annan påpekar att det under apartheidtiden var just här som motståndet mot systemet var som hårdast. Alla minns väl nyhetsbilderna från 80-talet. Demonstrerande folkmassor och studsande tårgaspatroner. I en tredje broschyr läser jag att ”ur nöd kommer styrka. Ingenstans är styrkan och gästfriheten större än i townshipen”.

Ja, det finns något omedelbart motbjudande med det här, och det uppmärksammades på bred front i somras, när ungdomsaktivisten Kennedy Odede skrev en debattartikel i New York Times där han formulerade skoningslös kritik mot den här industrin.

Han är uppvuxen i Kibera, en slumstad i Kenyas huvudstad Nairobi och har upplevt slumturismen på nära håll – som ofrivillig statist på autenticitetssafarin. I artikeln skriver han att:

Förespråkarna säger att slumturismen ökar det sociala medvetandet och pumpar in pengar i områdena. Men det är inte värt det. Slumturism gör fattigdom till underhållning, till något som kan upplevas för en stund och sedan lämnas.

Turisterna får fotografier – vi förlorar en del av vår värdighet.


Så vad ska man dra för slutsats det här? Att det är bättre att ta del av ett afrikanskt land från hotellpolen, lyxbutikerna och safaribilen?

Inte nödvändigtvis, för kanske är det inte så mycket fenomenet slumturism som framstår som problemet i Kennedy Odedes text – utan snarare vilken inställning besökarna har. Det jag sa tidigare om armod och missbruk stämmer – men bara på ett statistiskt plan. Det är viktigt understryka att kåkstäderna inte per automatik utgör kriszoner, utan att människor också lever välfungerande vardagsliv där. Det måste man respektera och inte bemöta med någon sorts medlidande eller påklistrat varmt leende.

Viktigast innan man bokar en townshiptur är att fråga sig om man hade accepterat det omvända scenariot. Att ett sällskap sydafrikaner eller indier guidas runt i ens egen vardag. Kanske när man köper julspriten på Systemet – ett synnerligen exotiskt fenomen, detta med alkoholmonopolet. Eller att dom studerar en när man tvättar bilen i bar överkropp utanför villan i Skövde eller Kristianstad. Eller att dom besöker dagiset där ens dotter går och fotograferar henne när hon kladdar med maten.

Är man medveten om att det är på detta plan en guidad tur i ett township ligger – och om man låter denna medvetenhet ligga till grund för hur man beter sig – då har man garderat sig från dom värsta övertrampen under en townshiptur.

Sänt i Kosmo i P1 den 13 november 2010
Temat för programmet var Exotism

fredag 12 november 2010

Orrenius i Zimbabwe

av TOR BILLGREN

Missa inte Niklas Orrenius fina krönika om Zimbabwe i dagens Sydsvenskan. Han jämför med ett besök 2002 och känner förändringens vindar blåsa i ansiktet:

Idag har inte ­Zimbabwe en enda politisk fånge. ­Mugabekritiska tidningar säljs i varje gathörn. Känslan av våld och oro i luften är borta när jag promenerar i centrala Harare med ett barn i varje hand.

Orrenius optimism står i kontrast till analysen i senaste numret av The Economist, som snarare känner blodvittring inför de kommande valen.

Several Zanu-PF leaders have made clear that the party will not make the same mistake again [låta MDC vinna valet]: this time, the violent intimidation could start well before the next election. Some say it has already begun.

Själv är jag rätt trött på det negativa ältandet om Zimbabwe. Zanu-PF är utan tvekan ett gangsterparti, men landet är onekligen på väg upp ur dyngan. Det borde det också skrivas om. Jag åker dit och bildar mig en egen uppfattning i januari.

Metropolitan lämnar tillbaka Tutankhamonprylar

av TOR BILLGREN

Metropolitan Museum of Art i New York kommer att lämna tillbaka en samling av antika artefakter till Egypten, bland annat föremål som hittades i Tutankhamons grav 1922. Föremålen kommer att visas på Tutankhamonutställningen vid Times Square fram till januari. Sen skickas de ut på en sexmånadersturné i USA och därefter återbördas de till Egypten, där de kommer att visas i ett nybyggt museum på Gizaplatån. De senaste åtta åren har 5000 antika föremål återlämnats till Egypten.

Gambias president vill bli kung!

av TOR BILLGREN

Gambias "president" (läs: diktator) Yahya Jammeh anser sig ha utvecklat landet till den grad att han förtjänar att krönas till konung, läser jag i dagens Mail & Guardian (ej ännu på nätet). Han uppfann t.ex. för några år sedan en medicin mot aids, bestående av mosade bananer och örter. 2008 beordrade han alla homosexuella att lämna landet inom 24 timmar för att inte bli halshuggna. Förra året grep han och samlade ihop tusen "häxor" som tvingades dricka en brygd, vilket ledde till att två av dem avled av njurproblem. Hans syn på demokrati kan sammanfattas i sentensen "Jag kommer att utveckla områdena som röstar på mig, men den som inte röstar på mig kan inte förvänta sig något." Klart att Hans Excellens President Shejk Professor Alhaji Doktor Jammeh ska bli kung också...

Dan Olofssons lyxlodge världens bästa

av TOR BILLGREN

Dan Olofssons lyxsafarianläggning Thanda i KwaZulu-Natal fick i söndags för andra året i rad utmärkelsen World's Leading Luxury Lodge vid World Travel Awards i London. Anläggningen invigdes 2004, med tal av bland annat Ilmar Reepalu (vilket utmynnade i en muträttegång, där Reepalu frikändes i såväl tingsrätt som hovrätt). En annan känd besökare är president Jacob Zumas f.d. ekonomiska rådgivare Schabir Shaik som pustade ut här för 40.000 kronor natten efter att ha bluffat sig ut ur fängelset tretton år i förtid förra våren. Vill man, kan man dock bo på Thanda för det betydligt rimligare priset 2400 kr / natt och person.

_____________________________________
Thanda betyder "tycka om" på isiZulu. "Jag tycker om ost" blir "Ngithanda ushizi" (jfr engelskans cheese).

måndag 8 november 2010

Reportage från homohatets Uganda

av TOR BILLGREN

Idag skriver Svenska Dagbladet sent omsider om uthängningarna av homosexuella i ugandisk press (jag uppmärksammade saken för mer än tre veckor sedan). MEN å andra sidan är tidningen på plats i Kampala, i form av Anna Roxberg och Johan Persson. Den ansvarige redaktören Giles Muhame intervjuas, liksom några av de uthängda. Så här säger en av dem:

– Homofobin har alltid funnits i Uganda, men det blev värre förra året. Då kom ett par evangelister från USA och hade möten med pastorerna här. Efter det bildades tre anti-gaygrupper som reste över hela landet och samlade ­underskrifter till lagförslaget och spred lögner – de påstod till och med att bögar äter bajs. Människor blev väldigt fientligt inställda efter det, säger han.

Detta med fekalierna är klassisk amerikansk högerkristen antigayretorik. Läs här för mer exempel på retoriken under konferensen med evangelisterna från USA.

_______________________________
Förra afrikareportaget av Roxvall/Persson i SvD handlade om Botswanas metalscen. Jag ser fram emot nästa.

söndag 7 november 2010

Ta itu med den verkliga korruptionen

av TOR BILLGREN

I veckan som gick handlade det om att ta ställning till Sofia Arkelstens resor och Mona Sahlins besök på tennisläktaren. Sånt leder till stor uppståndelse i Sverige. Men om Sydafrikaaffären är det tyst.

Det är slutklämmen i Annika Ström Melins ledartext i dagens DN. Jag uttryckte samma sak i en 125-teckens-tweet i fredags:

Vi har VERKLIGA korruptionsproblem i Sverige.
http://bit.ly/a0mNW7
Ta i tu med dem och sluta gagga om obetydliga "bjud"resor.


Skönt att vara överens. (Länken går till min krönika om Nils Resares bok "Mutor, makt och bistånd".)

lördag 6 november 2010

Seminarium om JAS-affären

av TOR BILLGREN

Den 24 november arrangerar Afrikagrupperna ett seminarium om exporten av JAS till Sydafrika och svensk anti-korruptionspolitik. Plats: Storkyrkosalen på Trädgårdsgatan i Stockholm. Jag citerar:

Välkommen till detta brännheta och aktuella seminarium som vill undersöka på vilket sätt mutor kan ha använts i internationella vapenaffärer, med särskilt fokus på Jas-affären med Sydafrika. Journalister, opinionsbildare och sydafrikanska aktivister berättar om sina erfarenheter och svenska riksdagsledamöter ger sin syn på svensk korruptionsbekämpning.

Medverkar gör bland annat Andrew Feinstein, f.d. parlamentsledamot för ANC, som avslöjat mycket av korruptionen inom partiet, samt journalisterna Sven Bergman och Nils Resare. Läs mer på Afrikagruppernas blogg. Och här ligger min krönika om Resares viktiga bok "Mutor, makt och bistånd".

fredag 5 november 2010

Bisarrt journalistiskt sammanträffande

av TOR BILLGREN

Förr eller senare händer det väl, att två journalister på varsitt håll får samma idé och genomför den. Och nu har det hänt mig. I slutet av sommaren bestämde jag mig för att skriva en artikel om trenden med s.k. naturligt vin. Jag åkte till Loiredalen i Frankrike och intervjuade barägare och vinmakare, bland annat Nicolas Joly, som är en veteran på området. Vi träffades på hans slott Château de la Roche aux Moines i Savennières den 1 september och hade ett långt och intressant samtal om odling, vin och vintillverkning. Jag tog fina bilder i slottsbiblioteket och ute i odlingarna.

En månad senare upptäcker jag samme Joly på framsidan av nya tidskriften Good News Magazine. En bild som hade kunnat vara tagen med min kamera. Tack och lov fokuserar Mari-Louise Paulson som skrivit texten inte just på naturligt vin, utan på biodynamisk odling. Men ändå, vad är oddsen för något sådant?

Min text publiceras i början av december.



Omslaget till första numret av Good News Magaine. Fotograf: Maria Marci


En av mina bilder av Nicolas Joly.

Botswanas växande metalscen

av TOR BILLGREN

Dagens läsning är Anna Roxvalls & Johan Perssons SvD-reportage om Botswanas metalscen.

”FUCK YOU!” En kille i skinnpaj med nitar och Iron Maiden-tröja stövlar fram till en annan kille i identisk utstyrsel, som svarar med att köra upp långfingret och vråla ett lika högt: ”FUCK YOU!” Sedan faller de ihop i en våldsam kram, dunkar varandra i ryggen och skriker i kör: “FUCK THEM ALL!!!”

Reportaget ligger här.

torsdag 4 november 2010

ANCYL vill stänga ner Twitter

av TOR BILLGREN

Ledaren för ANC:s ungdomsförbund Julius Malema har sent om sider upptäckt att det finns ett dussintal personer som utger sig för att vara honom på Twitter. Jag har följt några av dessa under en tid – även andra uppenbara låtsastwittrare, som ANCYL:s talesperson Floyd Shivambu och idrottsiminstern Fikile Mbalula.

Men precis som med alla andra fejkkonton tröttnar man snabbt. Dessutom finns det ingen möjlighet i världen att en satirtwittrare skulle kunna slå verklighetens ANCYL-höjdare när det gäller oavsiktlig komik, skandalösa uttalanden och osmaklig retorik. Som igår, när [riktiga] ANCYL i ett uttalande krävde att Twitter skulle stängas ner på grund av de falska kontona:

We will now approach the relevant authorities to report these hackers and call for the closure of Twitter if its administrators are not able to administer reports for violation of basic human rights and integrity.


Eller dagens hot om konsekvenser för de skyldiga. Förbundet har varit i kontakt med Twitters huvudkontor i San Fransisco och säger sig ha "strategier" för att spåra människorna bakom låtsaskontona. Och naturligtvis spelas raskortet helt i enlighet med den billiga och farliga populism som är ANCYL:s främsta signum:

We are sure, when [the fake tweeters] get exposed, you will see it is white people. Reactionary, rightwing, white people.

It is white people who are doing this because white people have a problem with the ANC Youth League.

I sydafrikansk politik överträffar verkligheten alltid dikten.

onsdag 3 november 2010

Intervju med Maud Olofsson

av TOR BILLGREN


Maud Olofsson (c) och vicepresident Kgalema Motlante (ANC) i presidentresidentet Tuynhuys, Kapstaden.

Den 17 mars intervjuade jag Maud Olofsson, då vice statsminister, under hennes besök i Sydafrika. Hon var här för överläggningar inom ramen för Sveriges och Sydafrikas binationella samarbete, och träffade även representanter för oppositionen. Eftersom ingen redaktion var intresserad av materialet, lade jag ingen tid på att bearbeta det just då. Men nu har jag gjort det.

Samtalet är delvis kopplat till de då aktuella överläggningarna och därför har jag valt att posta inlägget retroaktivt i mars, för att bloggen ska få en kronologisk prägel.

Länk till intervjun:

"Sydafrika behöver ett fungerande flerpartisystem"

tisdag 2 november 2010

Homoförbud diskuteras nu även i Kongo-Kinshasa

av TOR BILLGREN

I Kongo-Kinshasa samlar just nu parlamentsledamoten Ejiba Yamapia stöd för ett lagförslag som syftar till att förbjuda särskilda "onaturliga sexuella handlingar", däribland samkönade relationer, skriver Afrol News. Yamapia säger sig främst ha fått stöd för förslaget från kvinnliga ledamöter, som menar att homosexualitet "inte är förenligt med afrikansk kultur", en hållning som delas av ledande politiker i länder som Zimbabwe, Malawi, Uganda and Kenya.

Enligt Ejiba Yamapias förslag skulle praktiserande homosexuella kunna dömas till fängelse och böter. Han är dock inte oemotsagd i parlamentet. Flera ledamöter kritiserar förslaget för att det "kränker individens konstitutionella rättigheter" och går emot den allmänna trenden att öka de individuella och mänskliga rättigheterna i Kongo-Kinshasa.

måndag 1 november 2010

Cecil John Rhodes and the mystic vacuum cleaner

av TOR BILLGREN


An early photograph of imperialist and
businessman Cecil John Rhodes (1853–1902).

Zuma sparkar sju ministrar

av TOR BILLGREN

Igår kväll annonserade president Jacob Zuma en omfattande omorganisering av sin regering. Den största rockaden i landets demokratiska historia.
– We had to change the way government works in order to improve service delivery, sa presidenten under presskonferensen. Our mission was guided by improving the quality of the lives of South Africans.

Sju ministrar har fått sparken, samtidigt som ett antal nya viceministerposter har skapats, vilket innebär att Zuma utökar sin redan rekordstora regering.

Den störste tungviktaren som får gå är kommunikationsministern Siphiwe Nyanda, general och före detta överbefälhavare. Han blir antagligen av med jobbet för sina misslyckanden med det statliga tv- och radiobolaget SABC – men kanske också för att han inte lyckas skaka av sig det mörka moln av korruptionsanklagelser som ständigt hänger över honom. Ny kommunikationsminister är Roy Padayachie.

En annan stor förändring är att Barbara Hogan får sparken från posten som minister för de halvstatliga bolagen. Hon ersätts av Malusi Gigaba. Det är en oerhört knepig portfölj som bland annat innebär ansvar för ständigt krisdrabbade elbolaget Eskom. Hogan har tidigare varit hälsominister och skapade rubriker i mars 2008, när hon offentligt kritiserade myndigheterna för att Dalai Lama nekats inresetillstånd i landet. Hon fick stort stöd bland allmänheten för sin hållning, men backade sedan och bad om ursäkt.

Ett annan intressant drag är befordringen av Fikile Mbalula, från vice polisminister till idrottsminister. Han var ordförande i ungdomsförbundet ANCYL fram till 2008 (och 37 års ålder), och har därefter gjort en snabb karriär i partiet. Under tiden som vice polisminister har han gjort sig känd för drastiska uttalanden som "Shoot the bastards", en uppmaning till poliskåren att bli mer skjutglad, trots att antalet som dödas av poliseld redan är rekordhögt och väl över antalet som dödades under apartheidtidens blodigaste dagar...

Betydande krafter inom ANC med ANCYL i spetsen, arbetar hårt för att Mbalula ska ersätta Gwede Mantashe på den viktiga posten som generalsekreterare. Befordringen av Mbalula kan vara ett sätt att gjuta olja på de interna vågorna.

Zuma har alltså gjort en mycket omfattande omorganisering av sin regering. Andra poster som berörs är bl.a. kulturministern, arbetsmarknadsministern, och ministern för vatten och miljö. Oppositionsledaren Helen Zille (DA) ger presidenten både ris och ros, och är främst kritisk till utökningen av regeringen.
– It is not to add value to service delivery, säger hon. It is jobs for pals and cadre-deployment.

Stephen Grootes på liberala och regimkritiska The Daily Maverick är mer positiv och hyllar presidenten för att han äntligen visar handlingskraft:

- The Zuma of the past year appears to have disappeared. He’s been replaced by a man of action, someone unafraid to take action. Someone who’s realised that to make an omelette you have to break some eggs. The Zuma we knew pre-NGC has been replaced by someone who is in charge. He’s also not afraid to do the unexpected.

De nya ministrarna svärs in idag klockan två.

____________________________________
Mer läsning:

President Zumas tal

Stephen Grootes: Analysis: Zuma and his new deck of cards (Daily Maverick)

Zuma replaces seven ministers in reshuffle (Mail & Guardian)

Zuma axes seven ministers in bid to get service delivery on track (Business Day)

Zille criticises cabinet reshuffle, ’jobs for pals’ (Eyewitness news)