lördag 18 december 2010

Lucka 18: Old Biscuit Mill Market

text & bild TOR BILLGREN
OBS: Detta är bilder från förra året. Datumen stämmer förmodligen inte.

För något år sedan listade någon av de vanligaste guideböckerna (minns inte vilken) marknaden i Old Biscuit Mill i Woodstock, Kapstaden som den främsta sevärdheten/aktiviteten i Sydafrika. Bättre än Taffelberget, vingårdarna, Krugerparken, surfstränderna, Robben Island, Norra Kapprovinsen - bättre än allt.

Det är givetvis nonsens.

Därmed inte sagt att marknaden inte skulle vara väl värd ett besök. Det är det perfekta stället för lördagsfrukosten med fantastisk mat i drivor längs borden. Lokalproducerad öl och cider, bagels, utmärkt kaffe, falafel, grillade svampspett, sushi, currywurst, pizza, ostron, vårrullar, samosas, kokosnötter, paella, och så vidare, och så vidare. Min favorit alla kategorier är rumpsteak-sandwitchen som serveras på innergården. Perfekt grillat, utsökt marinerat.

Man måste dock vara tidigt ute. Kring 10-11 är det olidligt fullsmockat med folk och helt omöjligt att hitta någonstans att sitta. För att inte tala om parkeringskaoset utanför... Nej, man måste vara på plats klockan nio, senast. Då är man garanterad en kulinarisk, social och kulturell upplevelse.

Minuset med att vara tidigt på plats är att rumpsteaken inte brukar vara färdiggrillad då. Man får helt enkelt prioritera: Skön stund i lugn och ro UTAN rumpsteak. Eller kaos och trängsel MED.

Inga kommentarer: