torsdag 2 december 2010

Lucka 2: Protea

av TOR BILLGREN


Kungsprotea (Protea cynaroides) i Stellenboschs botaniska trädgård. Bild: Tor Billgren

Kaphalvön har egentligen inga träd i sin ursprungsflora, utan bergssluttningarna och slätterna är klädda av buskage – olika arter av så kallad fynbos (uttalas "fejnboss", afrikaans för "fin buske"). En av arterna heter protea och bär säregna, färgsprakande blommor, ofta stora som blomkålshuvuden. Ibland förs tankarna till kronärtskockor.

Protean är en nationalsymbol för Sydafrika och många företag och organisationer har den i sina logotyper. Som försäkringsbolaget Protea Medical Aid och hotellkedjan Protea Hotels, liksom de flesta av landets idrottslandslag, det mest kända är förmodligen cricketlandslaget, Proteas. Krafter inom regeringspartiet har länge även velat ersätta rugbylandslagets springbok med en protea – men med tanke på rugbyns popularitet och springbokens starka ställning som symbol kommer det nog inte att realiseras. Inte utan strid i alla fall.

Det var Carl von Linné som gav protean sitt namn, efter den grekiska guden Prometeus.
1 kommentar:

Anonym sa...

En så vacker och fascinerande växt!Är den mjuk eller stickig? Påminner om den växten som man torkade på 60-70-talet som kunde ge brännskador på huden./IKE