söndag 12 december 2010

Lucka 12: Kapstadsstränder

av TOR BILLGREN


Clifton 2 i skymningen. Bild: Tor Billgren

Först och främst: Kapstaden är ingen badstad. Atlanten är iskall. Det var med nöd och näppe jag kunde doppa mig i eftermiddags, kylan skar som knivar i vaderna i det 12-13-gradiga vattnet. Och detta mitt i sommaren!

Detta utesluter inte ett rikt strandliv. Mitt i stan ligger de fyra Cliftonstränderna, korta sandremsor naturligt uppdelade av stenar och geografi, som ligger nedanför ett område av lyxvillor och bungalows. Clifton 1, som är den nordligaste är minst, tvåan är student- och beachvolleybollstranden, Clifton 3 är bögstranden medan fyran är störst och mer familjeinriktad. Generellt är Cliftonstränderna en plats för posörer, gymqqueens och modeller, så personligen känner jag mig sällan hemma på någon av dem.


Camps Bay. Kapstadens turistparadis.

Camps Bay är en lång strand i stadsdelen med samma namn, alldeles bakom Taffelberget. Det är hit turisterna kommer för att få lite Ibizafeeling och glamour, och eftersom serveringarna längs stranden är strikt anpassade efter deras preferenser och behov, finns det sällan anledning att besöka den här delen av stan. Om man väl gör det får man uppleva vansinniga bilköer, parkeringskaos, fulla europeer, dunkadunka och enerverande events. Men vackert är det, det går inte att förneka.


Sandy Bay, där allt är tillåtet.

I närheten av lyxghettot Llandudno någon mil söderut på Kaphalvöns västra kust ligger, ligger Sandy Bay. Efter att ha parkerat får man promenera i en kvart genom buskagen för att komma fram till stranden. På klipporna längs stigen står nakna män och spanar och bjuder ut sig. Blickarna som kastas efter en är långa och menande. Sandy Bay är stranden där allt är tillåtet. Det är hit Kapstadens nudister, heteroswingers och homoqruisers kommer för att jämföra sina skrumpnade och brunbrända könsorgan, ha sex eller bara visa upp sig. Idag såg vi t.ex. en man som helt oförblommerat låg på stranden med en buttplugg i ändan.

Om man inte tar illa upp av denna exhibitionism är Sandy Bay ett trevligt ställe. Den är stor nog att rymma alla inriktningar. Man stöter också på bollspelande ungdomsgäng, surfare, kaffedrickande pensionärer och sällskap i strikt religiös utstyrsel. En osannolik mix som känns typiskt sydafrikansk på ett positivt sätt.

Inga kommentarer: