onsdag 23 september 2009

Livstid för korrektionsvåldtäkt av lesbisk fotbollsspelare

av TOR BILLGREN


Eudy Simelane blev 31 år.

Igår dömdes ytterligare en gärningsman för mordet och våldtäkten på den lesbiska fotbollsspelaren Eudy Simelane. Themba Mvubu, 24 år, befanns skyldig till mord, rån och medhjälp till våldtäkt och dömdes till livstids fängelse. Tidigare i år dömdes Thato Mphithi till 32 års fängelse för att ha medverkat vid brottet.

Simelane var en av de första som levde öppet lesbiskt i townshipet KwaThema utanför Johannesburg. Hon hade spelat fotboll sedan barndomen och ingick i sydafrikanska kvinnolaget. Hon arbetade som tränare och domare och hade hoppades att få tjänstgöra som linjedomare under VM nästa år.

I april förra året anfölls hon när hon lämnade en pub och rånades på mobil, skor och kontanter. Hon dog av bukskadorna hon fick i samband med en gångvåldtäkt, samt tolv knivhugg. Hennes nakna kropp drogs till ett vattendrag och dumpades.

Denna typ av korrektionsvåldtäkter av lesbiska är tyvärr inte ovanliga i Sydafrikas kåkstäder. Teorin bakom är att våldtäkten ska bota den lesbiska från homosexualiteten, alternativt döda henne.

Referat från Mail & Guardian

Inga kommentarer: