måndag 21 september 2009

Fotobok om förföljda albiner i Tanzania

av TOR BILLGREN

Mellan oktober 2008 och mars 2009 mördades minst 12 albiner i Burundi. I grannlandet Tanzania har minst 40 mördats sedan 2007. Och då räknas inte de spädbarn som dödas av sina föräldrar omedelbart efter födseln...

Albinerna mördas och lemlästas för att de enligt folktro besitter magiska krafter, och kroppsdelarna säljs sedan för astronomiska summor som muti, det vill säga lyckobringare och medicin. Mutimorden är en känslig fråga i södra Afrika. När filmen District 9 tog upp problemet, stämplades det genast som rasism.

En som har fördjupat sig i albinernas situation är malmöfotografen Johan Bävman, vars bilder från Tanzania prisats vid tävlingen World Press Photo. Inget svenskt förlag har dock nappat på projektet, så nu har han själv har givit ut en reportagebok. Andreas Ekström har detaljerna:

Det är ett direkt sjukdomstecken för svensk förlagsbransch att ingen har huggit tag i ett sådant projekt – men ett friskhetstecken för den levande journalistiken att den föder sådant mod och sådan energi som Johan visar genom att då ta saken i egna händer.

Ni ska alla som läser det här ta och skicka ett mejl till johan punkt bavman snabel sydsvenskan punkt se och beställa en bok. Johan kommer att svara er med instruktioner om hur ni löser det praktiska. Priset är 200 kronor.

Johan vet inte att jag bloggar om det här, så han blir kanske lite förvånad om det rasar in några extra mejl just i dag… Men han har inget val. Det han har gjort är för bra för att kunskapen om det – både om arbetet i sig och om det fenomen han skildrar – inte ska spridas till så många som möjligt.

Genom att köpa boken får du alltså inte bara en fin bok (för fin är den, oerhört begåvat formgiven). Du gör en politisk insats. Och du delfinansierar ett fantastiskt och viktigt journalistiskt projekt.

Inga kommentarer: