fredag 18 september 2009

Nytt främligsfientligt mord i Khayelitsha?

av TOR BILLGREN

Ännu en somalisk butiksinnehavare har mördats i Kapstadens förorter, skriver Cape Times (18.9 2009). I förrgår i Khayelitsha sköts Mohammed Mohammed Abdi, 28 år, medan han lastade av varor från sin bakkie (pickup). De tre gärningsmännen tog bilen och körde iväg med den svårt skadade mannen på flaket och dumpade honom på ett fält. Han återfanns igår, död.

Abdi Ahmed Aden, som representerar The Somali Association of South Africa, kände den mördade väl:
- Förra veckan hände en liknande sak i Delft. En somalisk affärsinnehavare sköts till döds efter ett rån, säger han till Cape Times.
- Vi är rädda bortom fattning, säger en annan somalier till tidningen.
De misstänkta gärningsmännen greps på bar gärning när de var i färd med att tvätta av blod från bakkien.

Händelserna är bara de senaste i en våg av hotelser och våldsamheter mot somaliska näringsidkare och småhandlare i de fattiga förorterna till Kapstaden. De sydafrikanska medborgarna som ligger bakom dåden känner sig hotade av somalierna, eftersom deras affärer och butiker ofta går bra. De upplever att somalierna stjäl jobb och marknadsandelar. I juni fick de somaliska butiksägarna i Guguletu ett ultimatum att lämna området inom sju dagar, men polisen grep in snabbt. Saken reddes ut och de ansvariga bakom hoten bad om ursäkt.

För att förstå situationens allvar måste man åter erinra om den våg av främlingsfientligt våld som drog genom kåkstäderna i maj förra året, då 60-70 människor lynchades, och tiotusentals drevs från sina hem.

Inga kommentarer: