söndag 20 september 2009

Ny våg av landkonfiskeringar i Zimbabwe

av TOR BILLGREN

Just nu pågår en ny våg av konfiskeringar av mark och farmer i Zimbabwe, vilket går stick i stäv med det maktdelningsavtal som president Robert Mugabe undertecknade förra året, skriver Sunday Times idag. Enligt ett dokument från landminister Herbert Murerwa ska regeringen fortsätta att konfiskera mark från vita farmare, och åtala dem som vägrar ge ifrån sig egendomarna. Murerwa slår i dokumentet fast att "ingen utlänning ska få äga jordbruksmark" i Zimbabwe.

På sistone har bland annat den sydafrikanske gris- och krokodilfarmaren Louis Fick tvingats från sin gård, som snabbt togs över av reservbankens viceguvenör Edward Mashiringwani. Och i tisdags misshandlades tobaksfarmaren Murray Pott av anhängare till en av Mugabes "krigsveteraner" i ett försök att driva honom från gården.

Farmerna och marken går alltså inte till "folket" utan till höga partifunktionärer, som ofta inte driver jordbruken vidare, utan nöjer sig med att plundra egendomarna. Sunday Times har besökt flera av dessa konfiskerade gårdar och vittnar om hur de förfaller och hur elstolpar och bevattningsrör metodiskt rensats från järn och stål.

- Världen tror att situationen för farmare blev bättre efter skapandet av enhetsregeringen förra året, säger korn- och tobaksfarmaren Doug Taylor-Freeme till tidningen. Men faktum är att det bara har blivit värre.

Sedan år 2000 har 6214 farmar konfiskerats av staten, vilket motsvarar 70% av den areal som fanns 1980. År 2000 producerade Zimbabwe 2 miljoner ton majs. Förra året var siffran nere på 450000 ton. Tobaksproduktionen har sjunkit från 244000 ton till 40000 ton.

Inga kommentarer: