måndag 22 november 2010

Domstolsdramatik

av TOR BILLGREN

Idag inleds rättegången mot nynazistledaren Eugene Terre'Blanches mördare i Ventersdorp. Terre'blance mördades av två av sina arbetare i april, efter vad som tycks ha varit en lönedispyt. Alldeles efter mordet cirkulerade pikanta rykten i media, bl.a. om att Terre'Blanche skulle ha utnyttjat sina banemän sexuellt. Dessa spekulationer tonades senare ned.

Idag inleds också rättegången mot rebelledaren och f.d. vicepresidenten i Kongo-Kinshasa, Jean-Pierre Bemba. Han är anklagad för krigsförbrytelser i samband med en kupp i Centralafrikanska Republiken 2002-03. Rättegången äger rum vid International Criminal Court (ICC) i Haag.

Den här veckan, idag eller imorgon, kommer två män som gripits för det uppmärksammade mordet på en svensk turist att framträda i rätten i Khayelitsha. Även chauffören som körde paret har gripits, och kommer att medverka som kronvittne vid kommande rättegång. Just nu spekuleras det öppet i media om att maken till den mördade kvinnan skulle ha något med mordet att göra, något som tillbakavisas av mannens familj.

Inga kommentarer: