måndag 15 november 2010

Svenska mördad i Kapstaden

av TOR BILLGREN

Sydafrikanska och brittiska medier ägnar stor uppmärksamhet åt fallet med den mördade svenska turisten på Cape Flats. Hon omnämns som brittiska i tidningarna, men kom uppenbarligen från Sverige.

Tragedin inträffade i lördags. Paret, som var på smekmånad, hade ätit middag i Somerset West. På väg hem till hotellet i Kapstaden bad de chauffören att köra genom kåkstaden Gugulethu för att ta en drink, antagligen på den populära grillrestaurangen Mzoli's. I samband med detta kapades bilen av två beväpnade män. Chauffören tvingades ut och kaparna körde iväg med paret. Mannen kastades senare också ut och larmade polisen. När bilen hittades fanns kvinnan i baksätet, död.

Jag har varit i Gugulethu och på Mzoli's flera gånger. Dagtid. Men hade aldrig kommit på tanken att åka dit mitt i natten.

- The tragedy has disrupted the peace experienced for a long time in the province, säger Västra Kap-provinsens turistminister Alan Winde och vädjar till allmänheten för hjälp i jakten på mördarna.

Den utförligaste artikeln hittills finns på iol-news:
Tourist killed in hijack

GT: Västsvenska mördad - på sin smekmånad

Mail & Guardian sammanfattar mediereaktionerna här: SA tourist killing makes world news

Journalisten Kevin Blooms bok "Ways of staying" handlar i grunden om ett liknande brott. Hans kusin och dennes kamrat mördades under en bilkapning i Kapstaden 2006, något som fick Bloom att fråga sig om han över huvud taget kunde stanna kvar i landet. Boken är ett försök att hitta ett svar på den frågan. Här ligger min text om boken.

Inga kommentarer: