fredag 19 november 2010

Högerextremt dilemma efter turistmord

av TOR BILLGREN

Sveriges högerextrema rörelser har haft det tufft de senaste dagarna. De har jämfört argument och vägt propagandavinster mot principiella dogmer. Händelsen som har skapat dilemmat är förstås mordet på den svenska turisten i Kapstaden i lördags. Å ena sidan har de högerextrema velat utnyttja händelsen för att peka på den svarta rasismen och det de brukar kalla folkmordet på vita (som de gjorde när Eugene Terre'Blanche mördades), å andra sidan är den mördade kvinnan inte helsvensk – och således inte svensk alls enligt högerextrem retorik.

Info14, Svenska Motståndsrörelsen och Nationaldemokraterna väljer att inte uppmärksamma händelsen alls. Sverigedemokraternas tidning verkar ligga nere, så från dem saknas uppgift. Den enda reaktionen jag hittat hittills är en notis på Nationell.nu, som naturligtvis är noga med att understryka offrets för dem förvirrande etnicitet: "Indisk-svensk kvinna mördad i Sydafrika". Många av kommentarerna behandlar också frågan om det verkligen är korrekt att använda ordet "svensk" i sammanhanget. Men kommentaren jag väljer att citera tar upp något annat:

La libre parole skriver:
november 15, 2010 kl 09:18

Fler svenskar bör åka till syd Afrika för att uppleva sann mångkultur. I syd Afrika är vita en minoritet i alla kommuner. De har altså ingen politisk makt, de har blivit kolonialiserade. Jag uppmanar alla som inte är insatta att läsa på om hur syd Afrika blev en mångkultur. Det var varken svarta eller vita som drev ner syd Afrika i tredje världen, utan kapitalister och ett utvalt folk.

Trevlig helg, foliehattar och nationalhaverister!

Inga kommentarer: