tisdag 16 november 2010

Sydafrika och säkerheten

av TOR BILLGREN

I samband med helgens brutala mord på en svensk turist i Kapstaden väcks många frågor om säkerheten i Sydafrika. När jag blir tillfrågad om saken svarar jag alltid Ja! Sydafrika är ett säkert land.

MEN som turist eller nykomling måste man iaktta försiktighet och vara ödmjuk inför sin ovana och brist på erfarenhet – precis som i alla andra länder och städer. Man måste läsa på och skaffa kännedom om geografin och vilka områden man bör undvika. Man ska inte ta några chanser efter mörkrets inbrott. Om man vill se townshipen är dagtid enda alternativet.

Var skeptisk mot främlingar som erbjuder oönskad "hjälp". Ha inte kameror och annat värdefullt liggande i bilen, vare sig under färd eller parkerad.

Men naturligtvis går man inte fullständigt säker någonstans. Det finns inga åtgärder som skapar immunitet mot brott eller olyckor. Om man till varje pris vill undvika tråkigheter, får man stanna hemma och akta sig noga för korsdrag.

Några länkar till säkerhetsrelaterade texter:

Enligt en rapport från British Foreign and Commonwealth Office är Sydafrika är faktiskt ett säkrare land för brittiska turister än Spanien, Thailand och till och med Tyskland.

Här förklarar jag hur säkerhetsparanoian de facto gör Sydafrika till ett farligare land.

Här uttrycker jag en förhoppning om att farlighetspratet ska nyanseras och sättas i relevant perspektiv.

Här ligger en kommentar om säkerhetshysterin som drogs igång efter att Togos fotbollslandslag utsatts för ett terrordåd – i Angola.

...och här ligger ett exempel på hur absurd och skrattretande rädslan för brott kan bli.

_________________________________
PS

Igår ringde Aftonbladet och ställde några frågor om just det här. De kunde inte låta bli att kalla mig "expert" i rubriken, men annars känner jag mig korrekt citerad.


Bild: Thomas Pihl

2 kommentarer:

Anonym sa...

Varför åkte de till den farliga slummen sent på kvällen tror du? Det verkar otroligt korkat eller kanske en plan från mannens sida? Försäkringspengar kanske ligger bakom,

Tor Billgren sa...

Läsarkommentarerna till artiklarna om mordet är full av den typen av idéer. Den populäraste tesen är att taxichauffören låg i maskopi med kaparna. Naturligtvis är det möjligt att det ligger till på det ena eller andra sättet, men jag tycker det är väldigt onödigt att spekulera så här. Det behöver inte ligga en masterplan bakom allt. Det ansiktslösa och ologiska vansinnesdåden existerar, särskilt i kåkstäderna, där alkohol- och "tik"-missbruk fördunklar brottslingarnas sinne.

Men visst. Allt är möjligt. Du kan ha rätt.