tisdag 12 januari 2010

Shaik smet och bodde gratis i Olofssons safaripark

av TOR BILLGREN

Skandalerna kring Jacob Zumas före detta finanselle rådgivare Schabir Shaik blir allt mer delikata. Och nu framträder även band till Malmö...

Bakgrund
Schabir Shaik dömdes 2005 till 15 års fängelse, bland annat för sitt korrupta förhållande till Jacob Zuma under hans tid som vicepresident. Förra våren släpptes han ur fängelset av medicinska skäl – högt blodtryck – och överfördes till husarrest i sin lyxvilla i Durban, något som har debatterats livligt under året. Alla är överens om att Shaik särbehandlas för sina förbindelser med presidenten, eftersom ”medical parole” bara ges till svårt sjuka fångar som befinner sig i sista stadiet av en dödlig sjukdom. Inget tyder på att Shaik har varit så sjuk – tvärtom. Han har gång på gång brutit villkoren för sin husarrest och setts shoppa, köra bil och spela golf. I fredags avslöjade Mail & Guardian att han i juni befunnit sig i Dan Olofssons safaripark Thanda i Zululand. Enligt tidningen bodde han där gratis i tre dagar, i en villa som annars kostar 47500 rand om dagen, ungefär lika mycket i kronor.

Shaik-affären har försatt president Zuma i en delikat situation. Men den ger honom också möjlighet att – om än på tvivelaktiga sätt – rentvå sig själv. Domen mot Schabir Shaik 2005 innebar nämligen implicit att Zuma var skyldig till att ha tagit emot mutor. Många ledarskribenter och bedömare är övertygade om Zuma nu kommer att benåda Shaik helt, för att på så sätt ”ogilla åtalet” och stryka ett streck över den delen av brottet som involverar honom själv.

Frågan är om Sydafrikas rättsväsende tål ytterligare en underminerande törn av den här kalibern. Och hur länge landets befolkning ska acceptera en politisk elit som gång på gång skiter i vilket och gör precis hur de vill. Och kommer undan med det.

Inga kommentarer: