torsdag 21 oktober 2010

Ny bok om och av Nelson Mandela

av TOR BILLGREN

Förra veckan publicerades en ny bok om och i stor utsträckning av Nelson Mandela: "Conversations with myself". Boken är resultatet av en djupdykning i Mandelas arkiv och består av fängelsebrev, anteckningar och utdrag av den ofullbordade uppföljaren till "Long Walk to Freedom", självbiografin som kom 1995. Eftersom denna i stor utsträckning är en ANC-produkt och inte så mycket ett verk av Mandelas egen hand, var det många som hade hoppats att nya boken skulle ge en mer personlig bild av Madiba. Men det bjuds inte på några sensationella avslöjanden. Det förblir t.ex. ett mysterium varför Mandela utsåg Thabo Mbeki till sin efterträdare istället för den på många sätt lämpligare Cyril Ramaphosa.


Barack Obama har skrivit förordet till nya Mandelaboken. "Conversations with myself" är också titeln på ett Bill Evans-album från 1963.

Den största grejen är förmodligen att Mandela i boken är öppen med sin negativa inställning till nationaliseringar av landets gruvor, trots att ANC:s berömda frihetsdeklaration från 1955 kan sägas förespråka sådana. Med tanke på att regeringspartiet nyligen åter aktualiserade frågan, kan det vara bra att ha landsfaderns ståndpunkt i klartext.

Publicerad i Sydsvenskan den 21 oktober 2010

Inga kommentarer: