onsdag 27 oktober 2010

"Don't fuck with writers!"

text & bild TOR BILLGREN– Don't fuck with writers, skanderade författaren André Brink utanför parlamentet i Kapstaden idag. Och så tillade han, med en blinkning till landets president Jacob Zuma:
– Not even if you wear a condom...
För att göra sin slogan mer hanterlig och gångbar mildrade han den dock till "Don't mock with writers".
– Fast ni vet alla vad jag egentligen menar...

Talet ingick i en manifestation mot den informationsskyddslag som just nu ligger på parlamentets bord. "The Protection of Information Bill" – eller "Secrecy Bill", som den ofta kallas i media, ska underlätta för myndigheter och statliga bolag att hemligstämpla information, och göra det olagligt att läcka uppgifter till media. Kampanjorganisationen Right 2 Know fruktar att lagen kommer att skapa ett "hemlighetssamhälle" och hindra whistleblowers från att avslöja oegentligheter. (Länk till organisationens argument).

ANC-tungviktaren och förre kulturministern dr Pallo Jordan, som uttalade sig om förslaget under en debatt om mediemångfald i Durban igår, menar att det inte gagnar någon att frågan diskuteras i ett forcerat tonläge:
– We need to debate it honestly and not hysterically. Debating it hysterically only adds heat.

ANC-regeringen har fått skarp kritik på sistone för sina försök att kringskära yttrandefriheten i landet. Ett annat kontroversiellt förslag syftar till att inrätta en medietribunal, där tidningar och journalister ska kunna dömas till böter och fängelse för "felaktig rapportering".

Förutom André Brink medverkade också satirikern Jonathan Shapiro (Zaprio), Mail & Guardians chefredaktör Nic Dawes och en mängd andra talare, aktivister, kampsångare och agitatorer. Under dagen arrangerades även en manifestation i Durban.


André Brink
Jonathan Shapiro (Zapiro)_____________________________________
Uppdatering

Mail & Guardians artikel om demonstrationen

Inga kommentarer: