fredag 15 oktober 2010

Lästips: Ekström och Magnusson om ett trist tonläge

av TOR BILLGREN

Den senaste veckan har twitteraktiva journalister och opinionsbildare upptagits av två frågor: ett medelmåttigt och klichémättat inredningsreportage där orden "teppanyakihäll" och "semillondruva" ingick, samt att Anton Abele blivit riksdagsledamot för moderaterna. Tonläget är uppskruvat, hånfullt och dryper av resentment. Det är fascinerande att se fullvuxet folk på fullt allvar sitta och gnissla tänder över människors val av möbler (hey, jag trodde att inredningsreportagets främsta syfte var inspiration, inte att ge ett tvärsnitt av mänskligheten), samt att en politiskt intresserad (och visst, säkert också politiskt naiv, men än sen?) 18-åring får ett förtroendeuppdrag (hey, jag kan inte minnas att motsvarande individer gnisslade några tänder när 19-åringen Gustav Fridolin valdes in i Riksdagen 2002).

Nu skrev jag om dessa saker fastän jag svurit på att inte falla i fällan. Fan. Det enda jag ville var ju att tipsa om nedanstående utmärkta och viktiga texter:

En av de 349, Andreas Ekström i Sydsvenskan

Nätmobbing har blivit en livsstil, Karin Magnusson i Aftonbladet

7 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med! Folk kläcker ur sig nästan vad som helst, bakom pseudoanonymitetens ansikte. Man försöker överglänsa varandra i den mest eleganta elaka formuleringen, man leker ett omänskligt spel. Tragiskt. Fantiseringar om att segla världen runt utan kontakt med massmedier eller isolera sig i en koja i skogen blir allt påtagligare för min del....
IKE

Sofia Jönsson sa...

"säkert också politiskt naiv, men än sen"

Vad är det för jävla trams, "än sen", jo vi är några stycken som faktiskt lever i det här landet och inte på andra sidan jordklotet, som ska ha den här pajasen i landets högsta beslutande organ. Riksdagen ska vara politikens A-lag, inte knatteligan, inte korpen, inte division vad det nu är som är lägst.

Gustav Fridolin var en ung människa som varit aktiv inom sitt parti länge. Anton Abele är en ung människa med en "kampanj" - hardly samma sak. Det finns tusentals unga människor som skulle platsa i riksdagen därför att de är kompetenta till tänderna i det de gör, Anton Abele är inte en av dem. Det är "än sen".

Anonym sa...

Riksdagen speglar Sverige! Vi har själva valt våra politiker!/IKE

Anonym sa...

http://www.aftonbladet.se/debatt/kronikorer/juliaskott/article7921688.ab
/IKE

Tor Billgren sa...

Tack, Sofia Jönsson, för att du så generöst delar med dig av dina synpunkter. Hur ska vi få till den där politiska elitstyrkan du efterlyser?

Om vi talar politisk naivitet, tycker jag för övrigt att Lars Ohly står överst på den prispallen. Men jag tycker att han ska få sitta i riksdagen ändå. Sån är jag.

Ingrid sa...

@Tor Jag tycker det är intressant att du har en fördömande inställning till de som på fyndigast vis okvädat Anton eller vindsvåningsfolket när du själv kommenterar Sofias kritik på ett sätt som dryper av sarkasm och förminskande.
Någonsin hört uttrycket: man ska leva som man lär?

Tor Billgren sa...

Hat bemöter jag hellre med sarkasm, än med ännu mer hat. Dessutom är frågan i inlägget relevant.