fredag 13 november 2009

Foot of Africa populäraste vinet i Sverige

av TOR BILLGREN

"You guys like it in a box", får vi ofta höra när vi besöker vingårdarnas provsmakningsrum. Svenskarnas törst efter sydafrikanskt boxvin är välkänd, och de sydafrikanska producenternas benägenhet att ställa fruktigt, druvtypiskt och generöst vin till förfogande på låda, har gjort Sydafrika till det populäraste vinlandet i Sverige.Joel Linderoths Vinvin-sajt hittar jag en aktuell lista över Sveriges tio vinfavoriter, och fyra av dem är just sydafrikanska boxviner. Det överlägset populäraste är Foot of Africa (Chenin Blanc), som produceras av utmärkta vingården Kleine Zalze alldeles nästgårds. Det ingår i deras absoluta billighetsutbud, men jag minns det som helt OK och mycket prisvärt (betyg 2 av 5 av John Platter). Systembolaget har flera av Kleine Zalzes "riktiga" viner, men tyvärr inga av höjdarna, som deras Shiraz (4,5 av Platter) eller Cabernet Sauvignon (4) (Family Reserve). Det finns för övrigt en mycket trevlig och bra restaurang på vingården, Terroir. I dyraste laget för en vardagslunch, men sanslöst vackert belägen.

På fem i topp-listan över röda viner finns tre från Sydafrika: Umbala, Drosty-Hof och Bundustar. Även de boxviner. Bundustar produceras av Vin-X-Port i Paarl och Umbala av Nordic Sea Winery/Oenoforos. Drosty-Hof ingår i den stora Distell-koncernen och deras Cape Red-blandning får 2 stjärnor i Platterguiden.

Som kontrast till dessa bästsäljande billighetsviner, rekommenderar jag att att ni kastar ett öga på Sydafrikas absolut bästa viner - de som fått fem stjärnor i den kommande Platter-guiden. Här den ligger listan. Och här följer den kompletta listan över Sveriges 10 vinfavoriter.

Vita
1. Foot of Africa (27003) 3 miljoner liter
2. Castillo de Gredos (12798) 2 miljoner liter
3. Chapel Hill (2903) 1,9 miljoner liter
4. California White (6310) 1,9 miljoner liter
5. Il Nostro Cataratto Grecanico (22973) 1,6 miljoner liter

Röda
1. J.P. Chenet Cabernet-Syrah (12808) 2,4 miljoner liter
2. Mauro Primitivo (32364) 2,1 miljoner liter
3. Umbala (2072) 2 miljoner liter
4. Drostdy-Hof Cape Red (12038) 1,8 miljoner liter
5. Bundustar (2025) 1,7 miljoner liter

Inga kommentarer: