torsdag 26 november 2009

Sydafrikas Systembubbel

av TOR BILLGREN

Sydafrikas bubbel görs på precis samma sätt som Champagne, men kallas Méthode Cape Classique, MCC, och är ofta minst lika bra som sitt franska kusinvin. Systembolagets utbud av MCC-viner är skralt till antal, men bra till kvalitet. Eftersom det är fredag och nya upplagan av Sydafrikas vinbibel Platter's South African Wines just har anlänt, kommer här en genomgång av hur dessa viner uppfattas på hemmaplan (med reservation för att Systemets utbud kan vara specialproducerat och därför skiljer sig från det sydafrikanska, trots att att vinerna har samma namn).

I år fick inget MCC-vin full pott av Platter (5 stjärnor), däremot finns flera 4,5:or. Graham Beck Blanc de Blanc Brut 2005 är ett av dem och det enda av toppvinerna som säljs i Sverige. 149 kronor, som Systemet tar, är ett väldigt bra pris; när jag kollade samma vin i vinbutiken nere på stan (som i och för sig överlag är dyr), gick det på 180.

Graham Beck Brut (Pinot Noir/Chardonnay) får också högt betyg av Platter (4), och är en av mina favoriter här nere. En halvflaska på älsklingskrogen Apprentice går på 85 spänn... På Systembolaget kostar en helflaska 99 kronor, vilket gör det till det i mitt tycke mest prisvärda av Sydafrikas bubbel i Sverige.

Ett annat utmärkt vin är Pongrácz, som de flesta förmodligen (jag också) köper för den coola flaskan. Men inuti finns ett knastertorrt supervin som inte är många tior billigare i Sydafrika.

Cape Crown Cuvée Brut (67 kr) är betydligt enklare, men intressant för den som är nyfiken på hur bubblande Sauvignon Blanc smakar. Det är dock inte tillverkat enligt champagnemetoden, utan kolsyrat.

Hela listan

Graham Beck Blanc de Blanc Brut
- Distrikt: Robertson
- Chardonnay
- 149 kr (I Sydafrika upp till 180)
- Betyg hos Platter: 4,5
- Omdöme: Highly respected award-winning label. 2005: Still young and vibrant, will reward cellaring. Fine citrus-tinged flavours, firm bubble.

Graham Beck Brut (Mitt val)
- Distrikt: Robertson
- Pinot Noir/Chardonnay
- 99 kr
- Betyg hos Platter: 4
- Omdöme: This non-vintage sets the industry standard. Crisply dry with persistent fine bead, brioche richness & delicate baked apple fruit

Pongrácz
- Pinot Noir/Chardonnay
- 109 kr (I Sydafrika 65-90)
- Betyg hos Platter: 3,5
- Omdöme: Reliable MCC. Yellow stone-fruit aromas, stimulating critic notes. Mouthfilling & reasonably lengthy
- Vinet är uppkallat efter den ungerske aristokraten Desiderius Pongrácz som på 50-talet flydde undan Röda Armén, först till Österrike och slutligen till Sydafrika, där han blev en inflytelserik vitikulturist

Morgenhof Brut Reserve
- Distrikt: Simonsberg-Stellenbosch
- Pinot Noir/Chardonnay
- 139 kr
- Betyg hos Platter: 4
- Omdöme: Most attractive dry. 2005 Nutty, toasty highlights to ripe apple fruit; elegant lively freshness & some depth & character

Cape Crown Cuvée Brut
- Producent: Swartland Winery (Swartland)
- Savignon Blanc
- 67 kr
- Betyg hos Platter: 2
- Omdöme: Assertively dry with sauv'ss grassy aroma.

Provenance
- Producent: Saronsberg (Tulbagh)
- 149 kr
- Ej testad

________________________
Betygen
5,0 = Superlative. A Cape Classic
4,5 = Outstanding
4,0 = Excellent
3,5 = Very good / promising
3,0 = Characterful, appealing
2,5 = Good everyday drinking
2,0 = Pleasant drinking
1,5 = Casual quaffing
1,0 = Plain and simple
0,5 = Very ordinary

Inga kommentarer: