torsdag 26 november 2009

Sydafrikas bästa krogar

av TOR BILLGREN

Nu har nya Eat Out kommit ut, guiden som listar Sydafrikas 1001 bästa restauranger Och tio-i-topplistan ger glasklart besked: det är hit till vinländerna man ska resa om man är intresserad av extraordinära krogupplevelser. Hela åtta av de elva på listan finns i och kring Stellenbosch och Kapstaden. Johannesburg, som är centrum för landets ekonomiska elit har bara en av toppkrogarna, liksom den politiska huvudstaden Pretoria.

1. La Colombe, ligger på vingården Constantia Uitsig [öjtsech] utanför Kapstaden. Hit har vi ofta tänkt att ta oss, men det har aldrig blivit av. Systembolaget hade deras Semillon för några år sedan. Aningen prisad, men ändå en upplevelse för sin säregenhet och utpräglade sydafrikanska ton.

2. Mosaic Restaurant, Pretoria.

3. Rust en Vrede Restaurant, Stellenbosch. Här ska vi äta julmiddag. Lovande.

4. Terroir, Stellenbosch. Perfekt belägen på vingården Kleine Zalze utanför stan. Totalt avskilt, totalt lugn, som att komma in i en sagovärld där verkligheten satts på paus. Prestigelöst med meny på griffeltavla, konsekvent förmedlad småstadsprovencalsk känsla.

Själva vingården är också bra. Och bland Kleine Zalzes billighetssortiment finns Foot of Africa – det i särklass mest sålda vinet i Sverige. Tänk på det när ni dricker det, att vingården som producerar vinet har en av Sydafrikas bästa restauranger. Och att jag sitter där då och då och tittar ut över bergen. Och att ni egentligen borde dricka något av deras bättre viner istället.

5. The Roundhouse, Kapstaden.

6. The Restaurant at Grande Provence, Franschhoek

7. The Greenhouse at the Cellars, Kapstaden

8. Roots, Johannesburg

9. 9th Ave Bistro, Durban

10. Overture, Stellenbosch. Ligger lite utanför stan på vingården Hidden Valley, som är en mycket imponerande anläggning med häftig arkitektur och otrolig utsikt. Genom de stora fönstren ser man ståltankarna stå på hedersplats, on display. Vi var där för några månader sedan, ett sällskap på tre som åt varsin 4-5-rättersmåltid med amuse-bouche och utvalda viner. Notan slutade på 1200, inklusive dricks. Det är vad ett kuvert hade kostat i Sverige.

10. The Tasting Room at Le Quartier Francais, Franschhoek. Här åt jag för några år sedan världens bästa anka. Jag minns måltiden i detalj, konsistensen, smaken, upplägget. Måste snart dit igen.

Inga kommentarer: