måndag 30 november 2009

Kristen kampanj bakom förslag om dödsstraff

av TOR BILLGREN

Nu börjar allt fler tidningar, kommentatorer och makthavare uppmärksamma det ugandiska lagförslag som föreskriver långa fängelsestraff och till och med dödsstraff för den som utför homosexuella handlingar. I helgen publicerade The Guardian två artiklar om saken (här och här), och i Ekots lördagsintervju sa biståndsminister Gunilla Carlsson att Sverige drar in sitt bistånd till landet om lagen blir verklighet.
– Jag tycker att det är förfärligt. Min statssekreterare har direktkontakter med regeringen tagit upp detta. Vi har markerat på plats och jag själv också försökt ha kontakter med organisationer som jobbar med dem som nu är måltavla för förtrycket i Uganda, sade Gunilla Carlsson. [TT via Dagen]

Bakom lagförslaget ligger dels horribla föreställningar om homosexualitet i Uganda, dels en högerkristen amerikansk kampanj, som jag skrivit utförligt om på Antigayretorik och i tidningar som Expressen och Expo. Även Guardian understryker banden till USA i gårdagens artikel. Lagförslagets teoretiska delar är oerhört influerade av amerikansk högerkristen retorik.

Det är viktigt att understryka att det finns en stark kristen opinion mot lagförslaget. Se t.ex. Box Turlte Bulletin och Warren Throckmortons blogg. Den senare har även startat Facebook-gruppen Speak out against Uganda's Anti-Homosexuality Bill 2009, som innehåller uppdaterad information och förslag på protest- och böneaktioner etc.

Det Ugandiska lagförslaget ligger här. Nedan ligger några av mina texter i ärendett, se även de ovan länkade texterna i Expo och Expressen.

9 mars
Kristna ledare kämpar för förföljelse av homosexuella

10 mars
EU-parlamentariker fördömer antigaykonferens i Uganda

10 mars
Tar Exodus avstånd från Scott Lively?

13 mars
"Homolobbyns agenda är att göra hela världen gay"

18 september
Ugandas "Anti-Homosexuality Bill"

Här ligger Bengt Helds texter om saken.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad är en "högerkristen"? Den etiketten kan man ju sätta på alla som kallar sig själva kristna och som hyser idéer man ogillar, som abortmotstånd och en politiskt inkorrekt syn på kvinnors roller...

Att verka för dödsstraff är i alla fall för mig helt utanför det kristna mandatet. Frågan är om man verkligen i själ och hjärta kan vara kristen - ha lärt känna Guds kärlek till människan (hur syndig hon än må vara) - och samtidigt önska "syndarens" död? Gud vill ju istället att alla ska komma till honom och bli frälsta. Detta går inte ihop.

Vi skulle behöva en ny term. Ordet högerkristen innehåller för mycket, både klassisk (men ibland obekväm) kristen förkunnelse och rent maktspel (som den onde själv lär stå bakom). Något som mer motsvarar den muslimska världens "islamist"...

/Lars

Fredrik Stangel sa...

Skulle inte det här egentligen kunna postas på Antigayretorik också?