onsdag 10 mars 2010

Kontroversiell intervju med Winnie Madikizela-Mandela

av TOR BILLGREN

Det kommer definitivt att bli en del ståhej kring Nadira Naipauls intervju med Winnie Madikizela-Mandela, som publicerades i Evening Standard i måndags. Igår var löpsedlarna i Kapstaden fulla med citat ur intervjun där Winnie gick hårt åt Nelson Mandela. "Han har svikit oss", "Namnet Mandela är en albatross runt min familjs hals" och så vidare. Desmond Tutu kallade hon "kretin".

Artikeln är väldigt pompöst skriven, men ger också exempel på Winnie Mandelas mörka historia under kampen mot det grymma apartheidsystemet. Hur hennes livvakter terroriserade Soweto på 80-talet, morden och tortyren, den livsfarliga revolutionsretoriken och hennes välsignelser av necklacemetoden för att bekämpa politiska motståndare.

ANC vill inte kommentera uttalandena innan de bekräftats.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad är necklacemetoden?

Tor Billgren sa...

Man lägger ett bildäck runt halsen på den man vill vara stygg mot, fyller det med bensin och tänder på. Elden förtär lungorna och det brinnande gummit gör det omöjligt att rädda offret. Varianter på metoden är att hugga händerna av offret innan, för säkerhets skull, alternativt låta honom eller henne själv tända på. Metoden användes så flitigt av ANC:s surrugatorganisation United Democratic Front, att UDF snarare kom att utläsas
Uniroyal
Dunlop
Firestone

Anonym sa...

Tack för infon.