torsdag 25 mars 2010

Blogg- och Twitterupprop för yttrandefrihet

av TOR BILLGREN

Twitter- och sociala medier-aktivismen har för första gången provats på allvar i Sydafrika. Och resultatet är hittills gott. Orsaken till protesterna är försöken från ANC:s ungdomsförbund (ANCYL) att hota medier och journalister som granskat ANCYL-ordföranden Julius Malema.

Konkret handlar det om att ANCYL:s talesperson Floyd Shivambu läckt en komprometterande "akt" om en av reportrarna som utfört granskningen, och sedan hotat och trakasserat tidningarna när de ifrågasatte dokumentets autenticitet.

Dessa gangstermetoder upprörde den 21-årige juridikstudenten Sipho Hlongwane.
– Jag fick en chock, säger han i The Daily Maverick. I realised the lengths to which the ANC Youth League would go. This was the most blatant attack on media freedom I could remember. I thought, ‘What can I do?’ Social media seemed like a good answer.

Så han initierade ett bloggupprop och ett diskussionsforum på Twitter, som man kan följa och delta i via hashtagen #SpeakZA. Just nu är ett 80-tal bloggar engagerade, och budskapet sprids "som ett virus" på Twitter, för att använda Hlongwanes egen formulering.

Skandaler och politiska övertramp har en tendens att glömmas bort och sopas under mattan i Sydafrika. Förhoppningsvis kan de sociala medierna förlänga landets kollektiva minne, så att skojare inte kommer undan lika billigt som tidigare.

Mer om uppropet i Mail & Guardian. Tidningen Journalisten har även berört affären.

Inga kommentarer: