torsdag 11 mars 2010

Jag föreläser i Malmö den 9 maj

av TOR BILLGREN

Den 9 maj kl 13.00 föreläser jag på temat Nyanser av The Struggle - Aspekter av kampen mot apartheid som sällan fick plats i 80- och 90-talets nyhetsrapportering. Lokal: Kommendanthuset, Malmö Museer.

Föreläsningen ingår i Malmö Museers Sydafrikasatsning, som under våren även innehåller nedanstående punkter:

Sydafrika bygger för hållbar utveckling
Söndag 14 mars, kl. 13, Kommendanthuset

Om att förvandla apartheidförtryckets arkitektoniska modell one house one plot-township till mer hållbara byggnader och ekobyar. Med Clara Norell, entreprenör, som genomförde fältstudier 2009 med stipendium från SIDA.

Hur klarar sig Sydafrika efter att Nelson Mandela lämnat makten?
Söndag 21 mars, kl. 13, Kommendanthuset

Om Mandelas stora betydelse och hans symbolvärde i Sydafrika. Om hans efterträdare Mbeki och Zuma och om ANC som en politisk kraft i Sydafrika. Hur ser framtiden ut? Med Anders Möllander som bland annat varit ansvarig handläggare på UD för biståndet till ANC. Mellan 2005 och 2008 var han Sveriges ambassadör i Sydafrika.

My name is Zolile Matikinga!
Onsdag 24 mars, kl 18. OBS plats: Garaget, Lönngatan 30

"I was born and raised in the Ghettos of Cape Town ,South Africa. During my growth I have seen my people coming from fear to joy and back to fear again. This is their story, my story and I wanna share it with you." Workshop med Zolile (Zoro) Matikinga, musiker och producent. Zoro växte upp i ghettona kring Kapstaden. I samarbete med Garaget.

Bram Fischer Story
Söndag 11 april, kl 13, Teknikens och Sjöfartens hus

En dokumentärfilm om en man som föddes in i aristokratin, men som valde att bli apartheidmotståndare och ledare inom det sydafrikanska kommunistpartiet. Som jurist ledde han försvaret under den så kallade Rivonia-rättegången där Nelson Mandela och andra ledare räddades från avrättning. Regi: Sharon Farr och Lee Otter, Sydafrika 2007, 87 min.
OBS ej textad till svenska.

Rough aunties och "Angels in the dust"
— filmpremiär och vernissage

Fredag 16 april, vernissage från kl 17.30, film kl 18.30. OBS plats: Biograf Panora, S:t Gertrudsgatan 4.

"Angels in the dust" berättar via teckningar om barnhemsbarn i Sydafrika, om förlust och drömmar och om att förlora sina föräldrar i aids. Mingel, tilltugg och musik från kl 17.30. "Rough aunties" handlar om kvinnorna bakom Bobbi Bear som är en ideell organisation i Durban, Sydafrika. De skyddar och tar hand om utnyttjade och åsidosatta barn vid rättegångar och ser till att förövare ställs inför rätta. Samtal i anslutning till filmen. Regi: Kim Longinotto, Sydafrika 2008, 103 min. Biljettpris: 70 kr (student 60 kr). Arrangör: Folkets Bio Malmö, ARF - Film och kultur för mänskliga rättigheter, Amnesty International och Malmö Museer.

Fotbolls-VM och Sydafrika
Söndag 25 april, kl 13, Kommendanthuset

Ett internationellt mästerskap får alltid konsekvenser för värdlandet. Vad kan Sydafrika förvänta sig? Med Anja Gatu, sportchef på Sydsvenskan.

Nyanser av The Struggle
Söndag 9 maj, kl 13, Kommendanthuset

En föreläsning om aspekter av kampen mot apartheid som sällan fick plats i 80- och 90-talets nyhetsrapportering. Tor Billgren är frilansjournalist och radioman. Han bor i Sydafrika sedan januari 2009.

No refuge, access denied
Söndag 16 maj, kl 13, Kommendanthuset

Om att arbeta för Läkare utan gränser med zimbabwiska flyktingar i Sydafrika. Med Setareh Shahbazian, logistiker, med uppdrag i Sierra Leone och Sydafrika. Ordinarie entréavgift (40 kr) för föreläsningarna på Malmö Museer.

Inga kommentarer: