tisdag 2 mars 2010

Kommentarer om Niklas Ekdals Zuma-artikel

av TOR BILLGREN

Idag skriver Niklas Ekdal en kolumn i DN om president Jacob Zuma. Han har flera poänger, t.ex. att Zumas med sitt polygama leverne och oskyddade sexliv är en dålig förebild i ett land med allvarlig hivepidemi.

I delar av Sydafrika är 40–50 procent av de unga kvinnorna hivsmittade. Enligt den politiskt korrekta tolkningen beror det på fattigdom och sexuella övergrepp – sådant finns förvisso i spåren av en brutal historia – men framför allt är det en fråga om kultur.

Att ha många partners ger status bland män, och med ökad kvinnlig frigörelse kör flickorna samma stil. Åldersskillnaden är oftast stor, vilket gör att kvinnor drabbas av hiv tio år tidigare. Ny teknik som mobiltelefoner, internet, mediciner och transporter ökar spridningen, så länge värderingarna förblir desamma som förr.


Men texten innehåller också flera felaktigheter:

1. Ekdal antyder att Zuma inte tillhörde den politiska "elit som avvecklade apartheid". Men det gjorde han i högsta grad. Såväl i egenskap av underrättelsechef för ANC:s väpnade gren, som deltagare i de förhandlingar mellan ANC och sydafrikanska affärsmän, akademiker och apartheidpolitiker som ägde rum bakom kulisserna på 80-talet.

2. Han antyder också att det sydafrikanska folket "obekymrat accepterar" presidentens utomäktenskapliga förbindelser. Knappast. När det blev känt att han har ett barn med dottern till landets mäktigaste fotbollsboss reagerade folk, medier och politiska organisationer med upprördhet och starkt avståndstagande. "Shame of the nation", skrev tidningen Sowetan med stora bokstäver på framsidan och Zuma tvingades be om ursäkt.

3. Ekdal skriver att regeringen diskuterar "nationaliseringar av bland annat gruvorna". Det är inte sant. Det är ANC:s gapiga ungdomsförbund (ANCYL) – inte regeringen – som har fört upp frågan om nationaliseringar på dagordningen. Både president Zuma och ministern för mineralresurser, Susan Shabangu, har förklarat att nationaliseringar inte är regeringens policy.
– Det kommer inte att ske under min livstid, sa hon vid en pressträff förra månaden.

Inga kommentarer: