tisdag 27 oktober 2009

Inför Invictus III: Överflygningen

av TOR BILLGREN

Jag har dammsugit Youtube efter klipp från rugby-VM-finalen 1995 men tyvärr inte hittat några sekvenser från den överflygning som ägde rum innan matchen. Första idén från arrangörerna var att låta ett radiostyrt plan flyga över Ellis Park-stadion i Johannesburg, där Sydafrikas "Springboks" skulle möta Nya Zeelands "All Blacks". Men idén utvecklades. Det som slutligen flög över arenan var en Boeing 747 med texten "Go Bokke" målad på undersidan. Planet passerade stadion på ett avstånd av 65 meter, med lägsta tänkbara hastighet. Alldeles ovanför drog piloten på full gas och fyllde stadion med de fyra motorernas vrål. 80 sekunder senare kom planet tillbaka och gjorde en ny överflygning.

Jag vet inte om episoden är med i Clint Eastwoods kommande film Invictus, som handlar om Nelson Mandela, VM-turneringen och det politiska spelet bakom. Jag hade onekligen velat se det, men historien är så episk att Eastwood antagligen måste tona ner verklighetens storslagenhet för filmen inte ska framstå som allt för overklig och patetisk. Invictus har premiär i USA den 11 december och i Sverige den 5 februari.

2 kommentarer:

Fredrik Stangel sa...

Runt två minuter in här ser man i alla fall planet flyga över. En kort sekvens, men man får i alla fall en bild av hur lågt ned det var. Eventuellt är det från den andra överflygningen.
http://www.youtube.com/watch?v=XVejAO5oYo4&feature=player_embedded

Eastwood sparade inte direkt på krutet och episkheten i Iwo Jima-filmerna, så jag vet inte om det finns några skäl till att han skulle tona ned det här. ^^

Tor Billgren sa...

Wow, tack för klippet. Grymt!

Hm, nu blev jag plötsligt orolig. Samtidigt som filmen har potential att bli helt underbar, kan den bli olidlig.