måndag 12 oktober 2009

Elever tvingas studera i det fria

av TOR BILLGREN

För fyra år sedan förstördes Gqubeni Junior Secondary School i Östra Kap-provinsen av en tornado, och sedan dess har undervisningen fått bedrivas utomhus. Igår rapporterade SABC om att eleverna äntligen fått – inte en ny skola – utan ett brandgult cirkustält. Enligt rektor Zoliswa Mabona används det bara när det regnar
– När man är där inne blir allt orange, till och med böckerna.

De lokala utbildningsmyndigheterna lovar att första spadtaget på den nya skolan ska tas före nyår. Efter mer än fyra år... Varför blir jag inte det minsta förvånad när jag noterar att eleverna som sitter på gräset i Gqubeni är svarta? Den helt sanslösa förseningen med återuppbyggnaden av skolan visar att många i Sydafrika utgår från att det går att behandla svarta precis hur som helst. Ett liknande scenario med vita barn hade varit helt otänkbart.

Förutom att utbildningsförhållandena i Gqubeni strider mot barnens rättigheter, har de även avmotiverande verkan. Och det är det sista Sydafrika behöver – särskilt när det gäller barn från den svarta befolkningsgruppen, som redan lider av ett enormt underskott på såväl utbildning som studiemotivation.

Inga kommentarer: