söndag 9 augusti 2009

Inför Fotbolls-VM 2010

av TOR BILLGREN


Green Point, Kapstanden, som den kommer att se ut när den är klar.

Den 11 juni 2010 är det avspark för de två första matcherna i fotbolls-VM i Sydafrika. Den ena på Soccer City i Johannesburg och den andra på Green Point-stadion i Kapstaden, som just nu håller på att färdigställas. Det är Sydafrikas största och viktigaste internationella åtagande hittills, och första gången turneringen arrangeras på den afrikanska kontinenten.

Här nedan ligger länkar till de texter som jag hittills har skrivit om landets uppladdning och utmaningar inför det enorma arrangemanget. De samlas även i menyraden till höger.

Bussar på villovägar.
Sydafrika saknar strängt taget kollektivtrafik. En av anledningarna till att så många säten stod tomma under Confederations Cup tidigare i sommar var att supportrarna helt enkelt inte lyckades att ta sig till matcherna. Transportfrågan är komplicerad och infekterad, och ringar in flera av landets mest känsliga och akuta problem.

Vuvuzelan och fotbollen.
Om den sydafrikanska fotbollens mest älskade och hatade ljud.

Confederations Cup nödvändigt genrep.
Det gäller att skapa en positiv – och framför allt säker – bild av Sydafrika inför och under VM. Mycket står på spel, såväl PR-mässigt som ekonomiskt. Allt måste klaffa. Inför Confederations Cup visade det sig dock att arrangörerna försummat flera viktiga detaljer, bland annat säkerheten. Bara några veckor före avspark drog sig svenska Securitas ur förhandlingarna...

Internet stort problem inför VM.
Internet i Sydafrika är löjligt dyrt och störigt långsamt. Det befintliga nätet kommer inte på långa vägar att kunna klara den belastning som ett världsevenemang av VM:s kaliber för med sig. Men när kommer de nya kablarna?

Inga kommentarer: