måndag 31 augusti 2009

Nu har bussarna börjat rulla

av TOR BILLGREN

En av Sydafrikas största utmaningar inför Fotbolls-VM 2010 är transportfrågan. Landets kollektivtrafik har länge legat i händerna på den stormiga taxiindustrin. De olika bolagen har periodvis fört veritabla krig om territorier och rutter, och de överfulla minibussarna är ofta inblandade i olyckor. Dessutom kör de inte efter mörkrets inbrott. En av anledningarna till att det var så många tomma säten under Confederations Cup tidigare i sommar, var just att supportrarna helt enkelt inte lyckades ta sig till matcherna i tid på grund av strul med taxibilarna.

För att klara transporterna under Fotbolls-VM har myndigheterna länge velat införa ett mer uppstyrt buss-system - Bus Rapid Transport (BRT), något som delar av taxiindustrin motsatt sig våldsamt med strejker, rättegångar och våldsamma aktioner.

Nu har emellertid bussarna äntligen börjat rulla, skriver Mail & Guardian. Igår gick den första bussen mellan Johannesburg och Soweto under pompa och ståt. Taxioperatörerna träffas idag för att diskutera hur de ska gå vidare.

Bakgrund: Bussar på villovägar

Inga kommentarer: