onsdag 19 augusti 2009

Zuma allt populärare

av TOR BILLGRENI måndags markerades Jacob Zumas första hundra dagar som president i Sydafrika. Och hans popularitet ökar. I november 2008 trodde 36% av de tillfrågade att han skulle bli en bra president. I februari hade andelen ökat till 40%, och i samband med valet i april låg siffran på 52%. Den senaste mätningen gjordes i juni, det vill säga några månader in i hans presidentskap, och visar att 57% av Sydafrikanerna anser att han är en kompetent president. Undersökningarna har gjorts av TNS Research Studies och redovisas i Cape Times.

I samband med hundradagarsstrecket fick han beröm av oppositionen för att sin tillgänglighet, till skillnad från Thabo Mbeki, som var mer isolerad och sluten i sin ledarstil. Den skarpaste kritiken hittills handlar om hans förfarande vid nomineringen av Sandile Ngcobo till ny ordförande för författningsdomstolen. Detta skedde utan samråd med partierna i parlamentet, något som konstitutionen ställer tydliga krav på.

Helen Zille, ordförande för Democratic Alliance (DA) och premiärminister för Västra Kap-provinsen, formulerar i en kommentar i samband med de hundra dagarna även skarp kritik mot ANC:s tendenser att centralisera makten på bekostnad av provinserna. Hon oroar sig även över den starka viljan hos den styrande alliansens vänsterflygel att nationalisera landets gruvindustri, och att Zuma inte tillrättavisar dessa förespråkare tillräckligt skarpt. Bland dem finns Julius Malema (ordförande för ANC Youth Leauge) och Blade Nzimande (minister för högre utbildning och generalsekreterare för kommunistpartiet, SACP).
- Sydafrika behöver en president som är beredd att göra sig några fiender för att göra det som är rätt, säger hon.


Jacob Zuma framför SACP:s flagga. Kommunistpartiet ingår tillsammans med den fackliga organisationen COSATU i den trebenta allians som styr Sydafrika.

Inga kommentarer: