lördag 22 augusti 2009

Sydafrika stöttar Semenya

av TOR BILLGREN

Referat


Mokgadi ”Caster” Semenya, draperad i Sydafrikas flagga efter segern på 800 meter.

Istället för att glädjas över sina framgångar under Friidrotts-VM i Berlin, tvingas medeldistanslöparen Mokgadi ”Caster” Semenya tackla det mediedrev som ifrågasätter hennes kön.

Det är hennes mörka röst, muskler och framstående resultat som fått The International Amateur Athletic Federation (IAAF) att beordra en könsundersökning av den 18-åriga idrottaren. I fredags bad organsiationen dock om ursäkt för sin indiskreta hantering av ärendet, som i hög grad bidragit till drevets intensitet.

Men i Sydafrika får medeldistansstjärnan brett stöd. Julius Malema, den bullrige ordföranden för ANC:s ungdomsförbund kallar henne ”South Africa’s Golden Girl” och säger att hon ”borde hyllas av alla sydafrikaner, trots IAAF:s försök att förödmjuka henne”. Maratonveteranen Zithulele Sinqe hör också till hennes försvarare. Hans dotter delar rum med Semenya vid universitet i Pretoria där de båda läser idrottsvetenskap.
– Det som händer är mycket traumatiskt för henne. Jag vet att hon är en kvinna. Hon delar inte bara rum med min dotter – de tränar och duschar tillsammans också, säger Sinqe till Mail & Guardian.
– Om de tror att frågan om hennes kön kommer att distrahera henne från att göra sitt jobb får de tänka igen, för hon är van vid att folk tvivlar på att hon är att hon är en kvinna. Ibland stoppas hon till och med vid offentliga toaletter och uppmanas att använda männens. Det är skamligt.
– Det är viktig att vi får henne att känna sig älskad och uppskattad när hon återvänder, som en riktig hjälte.

Fallet med Semenya väcker minnen från 80-talet och en liknande affär. Då var det den löparen Maria Mutola från Mocambique som blev ifrågasatt att europeiska medier – något som hon fick leva med under resten av sin karriär. Även hon var 800-meterslöpare, men övergick sedan till fotboll.

Det sydafrikanska stödet för Semenya är dock inte totalt. Liesl Björn Theron från organisationen Gender DynamiX har under veckan slagit larm om raljanta och ärekränkande spekulationer i radio och tidningar, något som riskerar att få våldsamma konsekvenser:
– Förra året förlorade vi en sydafrikansk sportstjärna efter att hon utsatts för hatbrott på grund av att hon överskred könsgränserna. Det var fotbollsspelaren Eudy Simelane från Banyana som mördades i sitt township eftersom hon utmanade stereotypa könsroller. Sätter nu vår egen media försätter vår hjältes liv i spel när hon nu skall återvända som guldmedaljör?
– Istället för att vara stolta över vår hjälte så startar media och allmänhet en häxjakt i försöken att definiera Semenyas kön. Dj's och radiostationer dissekerar Semenyas person till den grad att hennes resultat reduceras till könsdelar.

Även i SvD.

Inga kommentarer: