måndag 17 augusti 2009

Kan Zimbabwe bli ett nytt Rwanda?

av TOR BILLGRENDet finns oroande likheter mellan det nuvarande läget i Zimbabwe och situationen i Rwanda precis före folkmordet 1994. Det skriver journalisten och Soapboxredaktören Alex MatthewsPoliticsweb.

I Rwanda skrev den "åldrande och despotiska presidenten" i början av 90-talet under ett "avtal om maktdelning med oppositionen och skapade en koalitionsregering som snabbt skulle leda fram till en ny konstitution och val." Precis samma förhållande råder i Zimbamwe just nu. Robert Mugabes Zanu-PF har delat på makten med Movement for Democratic Change (MDC), men det finns inget som tyder på att Zanu-PF ser maktdelningen som en permanent lösning – snarare ett "farthinder", som Matthews skriver. MDC-anhängare traksseras fortfarande av myndigheterna och kastas i fängelse på vansinniga grunder.

En annan oroande omständighet är att det de senaste åren har byggts upp en enorm vapenarsenal i landet – precis som i Rwanda, där mängder av franska vapen landade i Kigali i början av 90-talet. I april 2008 upptäcktes en stor last av kinesiska vapen i Luanda, Angola, som visade sig vara på väg till Zimbabwes huvudstad Harare. I augusti samma år flögs ytterligare 53 ton ammunition till Harare från Demokratiska Republiken Kongo. Det har även avslöjats att sydafrikanska regeringen försöker få tillstånd att exportera vapen till grannlandet.

Vidare rapporterade parlamentsledamöterna Wilmot James och Kenneth Mubu (Democratic Alliance) tidigare i månaden om "ökande paramilitär aktivitet på landsbygden".

Mugabe kontrollerar ett paramilitärt maskineri bestående av soldater, huliganer, så kallade krigsveteraner och Zanu-funktionärer. De är the hit squads. Polisen samarbetar också. (Politicsweb den 6 augusti 2009)

Det ryktas också att Mugabe för samtal med Venezuela, Cuba och Nordkorea om att bygga upp en penningreserv inför folkomröstningen och implementeringen av maktdelningsavtalet.

Paramilitär aktivitet, uppbyggnad av vapenlager och reserver – vad är det egentligen som förbereds i Zimbabwe? Vi kan inte ignorera varningssignalerna, avslutar Matthews.

Inga kommentarer: