torsdag 27 augusti 2009

Congratulations Shenge, Mntwana, Umhloli, Doctor...

av TOR BILLGRENIdag fyller en av Sydafrikas främste politiska ledare, Mangosuthu Buthelezi 81 år. 1975 bildade han Inkatha, som blev en av de viktigaste krafterna i kampen mot apartheid. Buthelezi ingjöt självförtroende och stolthet i den hunsade svarta majoriteten och hans tal och möten drog tiotusentals åhörare. Han reste kors och tvärs runt jorden och argumenterade för de diskriminerade folkgruppernas sak inför statschefer, politiker och opinionsbildare.

1979 uppstod en bitter tvist med ANC. Inkatha inte ville stödja deras väpnade kamp och motsatte sig sanktionspolitiken, eftersom Buthelezi ansåg att den fördärvade ekonomin. Och vad skulle det finnas för de svarta att bygga på om ekonomin låg i ruiner? För ANC, som var (och är) en revolutionär organisation, var detta med ekonomin inte lika viktigt, eftersom deras kamp lika mycket riktades mot kapitalismen, som mot rasismen. Buthelezi varnade tidigt för ANC:s strävan efter enpartistat, något som idag mer eller mindre är en realitet.

Buthelezi bär många titlar. Shenge är hans titel i egenskap av överhuvud för Butheleziklanen. Umhloli för sitt ledarskap i Inkatha Freedom Party och Doctor för sina många hedersdoktorat. Mntwana betyder prins och används av alla ättlingar till zulukungar (han är dotterson till kung Dinuzulu och morbror till den nuvarande kungen Goodwill). Undunankulu weSizwe samaZulu är hans titel i egenskap av traditionell ledare för Zulunationen och kungens premiärminister. Han är parlamentsledamot och var inrikesminister i Mandelas regering. Och så är han världsrekordhållare i konsten att hålla långa tal. 1993 talade han i 18 dagar inför den lagstiftande församlingen i provinsen KwaZulu.

Inga kommentarer: