söndag 26 september 2010

"Hopeville" har blivit film

av TOR BILLGRENSydafrikansk television är ett sorgligt kapitel. Kanske inte så märkligt, eftersom landet inte fick tv förrän 1975. Det är svårt att hitta guldkornen bland alla trista såpor, hurtiga lekprogram, genanta livsstilsshower och all rugby, cricket och fotboll.

Men förra året kom miniserien ”Hopeville”, skriven av den knappt 30-årige Mpho Osei Tutu och regisserad av John Trengove. Det är en melankolisk feelgoodhistoria om den nyktre alkisen Amos (Themba Ndaba) som för att reparera relationen med sin son, bestämmer sig för att renovera den nergångna kommunala poolen. Det är otroligt snyggt filmat i sepia och letterboxformat, fantastiska småstadsmiljöer och lysande skådespeleri – inte minst bland de yngre.

Nu är "Hopeville" nerklippt till långfilm och kommer därmed att bli en självklarhet på filmfestivaler runt om i världen under det kommande året. Jag säger bara: Köp in och visa! Och ännu hellre: Köp in hela tv-serien. Den kan visas precis som den är, utan att lindas in i några temasatsningar eller afrikaprojekt.

Publicerad i Sydsvenskan den 26 september 2010

_______________________________
Uppdatering den 27 september 2010

Idag läser jag på sajten The Good News att "Hopeville" den 22 september vann det prestigefyllda tv-priset Guldrosen i Lucerne, Schweiz. Välförtjänt!

Inga kommentarer: