tisdag 12 april 2011

Protesterna i Swaziland, dag 1

av TOR BILLGREN

Polisen och militären i Swaziland lyckades att hindra mycket av dagens sedan länge planerade demonstrationer mot regimen. Redan igår greps några av proteströrelsens ledare, bland annat Maxwell Dlamini, som är ordförande för studentorganisationen SNUS. (Läs min intervju med honom från i fredags här.) Han är och de andra ledarna är fortfarande i fängsligt förvar.

100-200 demonstranter har gripits, hundratals har skingrats och bussats ut ur städerna (så långt som 80-100 km). Universiteten blockerades så att folk inte kunde ta sig ut på gatorna. Polisen har även använt batonger, vattenkanoner och gummikulor mot massorna. Men något mer extremt våld har inte rapporterats. Inte mot demonstranterna i alla fall. Lucky Lukhele, som är talespersonen för Swaziland Solidarity Network (SNN), meddelande i ett uttalande att en polis misshandlats svårt av några busskonduktörer och nu ligger i koma.

Flera utländska journalister greps, förhördes och släpptes under dagen. Några av dem:

  • André le Rou, Africa editor på Media24
  • Reggy Moalusi, assistant editor på Daily Sun. Greps med journalister från Kaya FM och Radio 702
  • Manqoba Nxumalo (The Daily Maverick)
  • Niren Tolsi och Lisa Skinner, Mail & Guardian. Greps två gånger under dagen. Deras lista över kontakter i Swaziland kopierades av polisen.
  • Nastasya Tay och Tshepo Lesole, Eyewittness News
  • Rob Hartgers, nederländsk journalist
Sydafrikanska fackorganisationen Cosatu samlade ett hundratal medlemmar och marscherade till gränsposten Oshoek där det hölls en manifestation. Annars har det varit dåligt med konkreta solidaritetsyttringar. SNN ordnade en demonstration utanför Swazilands ambassad i Pretoria, som av bildmaterialet på proteströrelsens Facebooksida att döma samlade mycket få personer. Regimen har fördömts av bland annat det sydafrikanska oppositionspartiet Democratic Allance, ANC:s ungdomsförbund, kommunistpartiet SACP och dess ungdomsgren YCL.

I Facebookgruppen, The April 12 Swazi Uprising, finns exempel på hur tangentbordsrevolutionärer, som inte har ett dugg med Swaziland att göra, försöker provocera demonstranterna till våld, attackera affärsrörelser och anlägga bränder. Inga sådana handlingar har dock hittills rapporterats.

Protestaktiviteterna fortsätter under kvällen och natten. I största staden Manzini samlas människor just nu i kulturcentret och kyrkan. Staten har deklarerat utegångsförbud till klockan 21. Armén patrullerar stadens gator.

Inga kommentarer: