tisdag 26 april 2011

ANC och flerpartisystemet

av TOR BILLGREN

Stödjer ANC Sydafrikas flerpartisystem?

Det kommer oroande signaler om motsatsen.

1.
I veckan kom nyheten att Sello Moloto utsetts till sydafrikansk ambassadör i Mocambique. Moloto var tidigare hög ANC-medlem och premiärminister i Limpopo-provinsen, men lämnade posten och partiet 2009 för att bli provinsiell ordförande för rivalpartiet Cope. Trots att Cope formellt ligger i ruiner idag, utgör partiet fortfarande ett hot mot ANC.

Som Cope-representant har han bråkat mycket med ANC och bland annat anklagat ungdomsförbundets ordförande Julius Malema för att ha vunnit upphandlingar på illegalt sätt.

Men nu har alltså regeringen utsett Moloto till ambassadör, och han lämnar därmed sitt uppdrag i Cope. Jag har väldigt svårt att inte se detta som att ANC-regeringen har köpt ut Moloto för en prestigefull titel och lite bling.

Konspiratoriskt? Ja kanske, men varför skulle ANC välja en bråkig avhoppare till ett prestigefullt ambassadörsjobb, när det finns hur många lojala ANC-kadrer som helst att väja mellan?

2.
Igår påstod Hassan Motala, som är medlem i Inkatha Freedom Partys nationella råd, att ANC utsatt honom för utpressning. Han och hans familj har lukrativa kontrakt med provinsregeringen i KwaZulu Natal, och för att få fortsätta göra affärer med provinsen ska han ha uppmanats att lämna IFP. Så här skriver han i ett uttalande:

When I arrived at a meeting with Premier Zweli Mkhize at the City Hall on Thursday, I was presented with an ANC t-shirt and instructed to wear it. This was done without my consent and against my wishes. The suggestion was that if I wanted to continue doing business with the ANC-led government, I should end my association with the IFP. It was blackmail.

(Man får inte glömma att det är valtider, det kan ligga politiska motiv bakom allt, även sådana här anklagelser.)

3.
I slutet av januari hoppade IFP-höjdaren Zanele Mgwaza-Msibi av och bildade eget parti, National Freedom Party. IFP-ledaren Mangosuthu Buthelezi anklagade ANC för att ligga bakom splittringen och lade fram att antal indicier om detta i parlamentet. Denna presentation kanske inte var Buthelezis största politiska ögonblick, utan fick honom snarare att framstå som en stridslysten rättshaverist. Men sett i ljuset av hur ANC tycks operera för att underminera oppositionen, kanske det är förhastat att avfärda uppgifterna helt?

Inga kommentarer: