fredag 29 april 2011

Det kungliga bröllopet i London bakslag för demokratin i Swaziland

av TOR BILLGREN

En av de prominenta gästerna på dagens kungliga bröllop i London är kung Mswati III, envåldshärskare över Swaziland, ni vet det där lilla landet som ligger insprängt mellan Sydafrika och Moçambique. I 25 år har han styrt riket som sin privata egendom och centrerat dess ekonomi kring sig själv och sina tretton fruar. Landet är nu bankrutt och värst drabbat i världen när det gäller hiv/aids.

Politiska partier är förbjudna men genom åren har en tapper proteströrelse lyckats etablera sig kring fack- och studentorganisationerna. Den 12 april arrangerades stora demonstrationer med krav på demokrati, men upproret slogs ner. Hundratals demonstranter greps. Aktivisterna vädjade förgäves om solidaritet via de mycket få medier som följde deras kamp.

I söndags vann rörelsen en mikroseger genom en lyckad bojkott av en av kungahuset arrangerad konsert med den amerikanske rapparen Jadakiss. En seger som grusas av att Mswati III idag hedras genom att stå med på en av universums mest prestigefyllda gästlistor.

Publicerad i Sydsvenskan den 29 april 2011

Inga kommentarer: