söndag 25 april 2010

Konstens dolda berättelser

av TOR BILLGREN

Vad kan konsten säga om ett land? Tor Billgren väljer ut fyra fotoverk på konstbiennalen Spier Contemporary i Kapstaden och undersöker vad det finns för dolda berättelser om landet bakom bilderna.

1.
Araminta de Clermont (1971)
"Lonwabo & Sonwabo" (del av bildserie)



Man ser dem ganska ofta på stan. Unga, svarta män i lillgammal och elegant utstyrsel. Det skulle kunna vara ett nytt, smart streetmode som man borde skriva ett reportage om och sälja till Bon, Rodeo eller Sydsvenskan Söndag.

Men grabbarna som poserar framför Araminta de Clermonts kamera är varken stilpionjärer eller modeslavar. De tillhör landets näst största befolkningsgrupp xhosa, och bär kläderna för att visa att de nyligen genomgått sin ikrwala. Att de blivit omskurna och initierats i stammens och manlighetens hemligheter.

Men riterna är kontroversiella. Dels för att de befäster de machostrukturer som är en av motorerna i landets hiv-epidemi. Dels för att de är riskabla. Förra året avled 23 unga män efter komplikationer i samband med omskärelsen.

Men för en xhosaman är den en oerhört viktig identitetsmarkör. Under valrörelsen förra året bemötte oppositionsledaren Helen Zille ett tarvligt påhopp från ANC:s ungdomsförbundsordförande Julius Malema med att kalla honom inkwenkwe – ”oomskuren pojke”. Det tog hus i helvete.
– Det är det värsta man kan kalla en man på isiXhosa, dundrade ANC.

2.
Roelof van Wyk (1969)
"Young Afrikaner, A self portrait: Jurie-Jan" (del av bildserie)







En avfotograferad ung man, än sen? Men hur förändras bilden av honom om vi nämner att han är afrikand? Att han tillhör den sydafrikanska ”stam” som ideologiserade segregeringen genom apartheid 1948?

Axlarna på ynglingarna i Roelof van Wyks bildserie ”Young Afrikaner” är blottade, som för att locka fram en diskussion om deras historiska ok. Arvet efter föräldrarna och farföräldrarna, som höll Nasionale Party vid makten år efter år med sina röstsedlar. Inte för att de var onda. Kanske inte ens för att de var rasister. Utan för att det var bekvämt att ha de svarta massorna på avstånd i kåkstäder eller avkrokar på vischan. Bekvämt att ha hembiträde och trädgårdsmästare som jobbade i princip gratis. Bekvämt att slippa bryta guldet och diamanterna själva.

Ynglingarna tillhör den första postapartheidgenerationen. De är oskyldiga till sina förfäders politiska bedrägerier och förtryck. Men de för en privilegierad tillvaro i ett välstånd som inte hade varit möjligt utan de hundratals åren av systematisk exploatering.

3.
Dave Robertson (1961)
"Paper Trails" (del av bildserie)




Människorna som glimtar till i Dave Robertsons ”Paper Trails” är pionjärer. I vagnarna samlar de papper, plåtburkar och tomflaskor som de rotar fram ur soptunnor och containers, för att sedan sälja vidare för en spottstyver kilot. Eftersom det inte finns något officiellt retursystem, utgör de ryggraden i det sydafrikanska återvinningsmaskineriet.

De befinner sig i en paradox. För om allmänheten skulle börja ta större ansvar för sitt avfall, skulle lumpsamlarna förlora sin försörjning. De är också exempel på den märkliga ”servicesektor” som uppstår i ett land med stor fattigdom och hög arbetslöshet. Varhelst det uppstår minsta utrymme för en tjänst, står folk på kö för att få utföra den för lite skrammel. Vinka in bilar på parkeringsplatser. Bära shoppingpåsar. Ta hand om tomburkar.

4.
Dillon Marsh (1981)
"Invasive Species" (del av bildserie)







Det var 1996 som den första förklädda mobilmasten dök upp i Sydafrika. Idag ser man dem i dussintal längs motorvägen mellan Stellenbosch och Kapstaden, en sträcka som till stor del utgörs av kåkstäder. Det är ett område där folk bor i skjul byggda av träbitar, plåt och plastsäckar; där bajamajorna står på rad; där soporna ligger drivor; där kor och getter betar i vägrenarna – just där har man funnit anledning att försköna masterna och förvandla dem till exotiska träd.

Men den bisarra prioriteringen vittnar om något hoppingivande. En vilja, en insikt om att någonstans måste arbetet med fattigdomen och bostadsfrågan börja. Och huvudsaken är just att man börjar. Inte nödvändigtvis att det sker i rätt ände.

Publicerad i Sydsvenskan den 25 april 2010

_______________________________________
Spier Contemporary består av verk av 100 konstnärer och äger rum i City Hall i Kapstaden fram till den 14.5. Därefter vandrar den vidare till Johannesburg och Durban.

fredag 23 april 2010

Prideparad i East London, Sydafrika

av TOR BILLGREN


Bild från Afrikagrupperna, Sydafrika

Från Viktoria Olaussons blogg:
I lördags arrangerades East Londons första Prideparad! [...] Plakaten framförde budskap som ”Att våldta mig kommer inte att förändra mig” med referens till flera fall av våldtäkt särskilt riktade mot lesbiska, och ”Min syster är gay men hon är fortfarande min syster”.

Läs hela inlägget: Modig marsch i East London. Och om någon har missat mitt OBS-inlägg om antihomosexualitet i Afrika, så ligger det här.

Sydafrika förlorar internetkontakt med omvärlden

av TOR BILLGREN



Imorgon bitti bryts förmodligen södra och östra Afrikas internetkontakt med resten av världen. Orsaken är att att det måste utföras brådskande underhållsarbete på undervattenskabeln SEACOM, som som förbinder Afrika med Asien och Europa. Den slutliga tidpunkten för underhållet är inte hundraprocentigt fastsälld, men är preliminärt planerad att börja imorgon lördag, klockan 9, sydafrikansk (och svensk) tid. Arbetet beräknas ta sex timmar, men kan i värsta fall ta tre dagar, beroende på väderförhållandena.

Avbrottet påverkar all internationell internettrafik till och från Sydafrika. Den nationella trafiken är dock opåverkad.

Uppgifterna kommer från Universitetet i Stellenbosch. Det KAN ju förstås röra sig om ett missriktat så kallat fredagsskämt. Jag hittar nämligen inget om avbrottet på SEACOMS egen sajt...

Invictus recenserad!

av TOR BILLGREN

Idag har Clint Eastwoods "Invictus" premiär på svenska biodukar, där den har fått underrubriken "De oövervinneliga". De svenska recensenterna poängterar att det är en konventionell film och är i allmänhet imponerade över Morgan Freemans gestaltning av Nelson Mandela. Samtidigt tycker många att den långa rugbyscenen i slutet är långdragen och trist.

Mest entusiastisk är Bernt Eklund i Expressen, som ger filmen 4/5 i betyg. "[E]n övertygande seger för gammaldags filmberättande", skriver han. Svenska Dagbladets Jeanette Gentele är också positiv (betyg 4/6), främst över Morgan Freeman: "blicken, lätt avsmalnande, är den rätta. Accenten och kroppsspråket sitter perfekt. Det är så bra att ögonen tåras på mig när han svär presidenteden."

Maarit Koskinen (Dagens Nyheter) hade låga förväntningar på kombinationen Eastwood + sentida moralfabel, men medger att hon blev positivt överraskad. "[E]tt stabilt hantverk utan yviga experiment, lite sport och en skärva nutidhistoria" (betyg 3/5).

Mattias Oscarsson är mindre imponerad i Sydsvenskan och köper inte extasen och orgien i manlig kämpaglöd i slutet. Kommunalarbetarens Fanny Westin hade "urbota tråkigt" när hon såg filmen (betyg 2/5) och Kulturnytts Gunnar Bolin efterlyser fler konflikter runt huvudpersonen. Framför allt hade han föredragit historien berättad som dokumentär. "[I]ntressant, men som film stendött, alldeles oavsett de fina skådespelarinsatserna".

Två påpekanden om detaljer:

1. Nelson Mandela fängslad 27 år, det är korrekt - men inte på Robben Island, som Bernt Eklund, skriver. Han satt där 18 år. Mellan 1982-1988 satt han i Pollsmoorfängelset utanför Kapstaden, och sista tiden fram till 1990 i Victor Verster-fängelset i Paarl. Det var genom de fängelsegrindarna han så berömt promenerade den 11 februari 1990.

2. Det var inte Nelson Mandela som yttrade repliken ”Vi stöddes inte av de 60 000 på läktaren, utan av 43 miljoner sydafrikaner”, som Marit Koskinen skriver, utan Francois Pienaar.

________________________________
Här ligger några recensioner ur sydafrikanska medier.

Här ligger min text om händelsen som filmen är baserad på.

onsdag 21 april 2010

Table Cloth IRL

av TOR BILLGREN



Molnet på väg att lägga sig över Taffelberget och Billgren. Tusen meter nedanför ligger Staden. Och Hamnen. På redden: Jätteskepp. Bild: Una Billgren.

ANC ljög pressen och nationen rakt upp i ansiktet

av TOR BILLGREN

Igår informerade ANC pressen om hur partiet ställer sig mot ungdomsförbundets ordförande Julius Malema, som den senaste tiden dragit vanära över partiet genom att bland annat:

- tagit ställning för Robert Mugabe och Zanu-PF i Zimbabwe-konflikten, vilket underminerar president Jacob Zumas medlingsarbete.

- ha uttalat sig om mordet Eugene Terre'Blanche trots tydliga instruktioner från partiledningen att inte göra det

- förolämpat en BBC-journalist grovt genom att slänga ut honom från en presskonferens och kallat honom "bastard" och "bloody agent". Anledning: journalisten ställde relevanta och viktiga frågor om Malemas raljanta och fientliga hållning mot MDC i Zimbabwe.

ANC-delegationen slingrade sig när de ombads att specificera vilka åtgärder partiet ämnar vidta ta mot Malema för hans illojala och odisciplinerade uppförande. Och så ljög de om att han bett om ursäkt för sitt uppförande mot BBC-journalisten.

– He has more than enough, on public, apologized, sa partiets vice generalsekreterare Thandi Modise. Uttalandet bemöttes av fniss från publiken.

Idag, dagen efter presskonferensen om "disciplinärendet" mot honom, reser Julius Malema utomlands. Till Venezuela – för att studera landets nationaliseringspolitik...

Läs Phillip De Wets text från presskonferensen på The Daily Maverick.

söndag 18 april 2010

Zimbabwe 30 år

av TOR BILLGREN


Viktoriafallen.

Den 18 april 1980 blev Sydrhodesia självständigt från Storbritannien. Zimbabwe föddes och Robert Mugabe blev premiärminister (president sedan 1987). Det började lovande, men under det senaste decenniet har Mugabe och hans gangsterparti Zanu-PF lyckats köra landet i botten totalt. Just nu tycks läget ljusna. Men det går långsamt. Och ingen vet vad som händer när Mugabe faller ifrån.

Lyssna gärna på Lena Bejerots reportage från hotellet Drifters i dagens Godmorgon Världen. Och Mail & Guardian är förstås alltid läsvärd när det gäller grannen i norr.

lördag 17 april 2010

Nazidemonstration mot "folkmordet i Sydafrika"

av TOR BILLGREN


Demonstrationen började på S:t Eriksplan i Stockholm. Bild: Johannes Forssberg (beskuren)

Idag har Svenska Motståndsrörelsen (SMR) marscherat i Stockholm för att protestera mot något de kallar "folkmordet i Sydafrika". Enligt journalisten Johannes Forssberg, som twittrade från demonstrationen, var deltagarna drygt hundra till antalet. De gick från S:t Eriksplan till sydafrikanska ambassaden på Kungsholmen, under paroller som "Eugene Terre'Blanche, folkhjälte vila i frid", samt den förvridna smörjan "Boerna bjöd in de svarta som gäster i deras land. Men de tog allt och försöker utrota dem" .

Enligt SMR:s egen rapport delades det även ut flygblad med texter som "Sitter du i sommar och ser på fotboll från ett land där regeringen driver på folkmordet på vita? Tänker du ignorera morden på dina rasfränder?" Vid ambassaden brändes en sydafrikansk flagga. Man skanderade "ANC – mördare".

Arrangörerna var måna om att manifestationen skulle vara värdig för att hedra den mördade vitmaktledaren Eugene Terre'Blanche. Men som ni ser på bilden, har demonstranterna inte ens lyckats framställa en korrekt Transvaal-flagga. Det vertikala fältet ska vara betydligt ljusare grönt.

Inför manifestationen skrev SMR bland annat så här på sin hemsida:
Världens regimer låtsas som inget och massmedia tiger. Ett pågående folkmord av vita är inte intressant för dem. Miljoner i bistånd skänks bort utan krav och fotbolls-VM ses fram emot – medan vita lemlästas, våldtas och rånas!

Att vita skulle vara förföljda och särskilt utsatta för brott i Sydafrika är nonsens. Landet är heller inte, som Staffan Heimerson skrev i Aftonbladet den 5 april, "på randen till omfattande raskravaller". Läs gärna Viktoria Olaussons artiklar, där hon bland annat bemöter Heimerson, och sätter situationen efter mordet på Terre'Blanche i perspektiv:

Farliga påståenden om hotande raskrig

Ogrundade skräckvisioner om Sydafrika

Olausson är informatör vid Afrikagrupperna och bloggar på Sydafrika Idag.

De senaste veckornas skriverier om Sydafrika efter mordet på Terre'Blanche vittnar om ett omfattande kunskapsvacuum om landerts historia och politiska verklighet. SMR har nyligen upptäckt detta. Det vore mycket olyckligt om vacuumet fylldes av deras amsagor.

fredag 16 april 2010

Sydafrika år 2060

av TOR BILLGREN

Idag sänder OBS i P1 sitt 10000:e program. Det firas med en ordentlig blick in i framtiden. Redaktionen bad sina medarbetare och korrespondenter att försöka sia om sina bevakningsområden femtio år fram i tiden. Här är mitt bidrag:

Lauren Beukes debutroman ”Moxyland” från 2008 utspelar sig i Kapstaden tio år framåt i tiden. Regeringen är ersatt av ett storföretag och medborgarnas status avgörs inte av hudfärg, utan av ställning inom bolaget. Värsta straffet är att bli en ickeperson, vilket verkställs genom att SIM-kortet till ens mobil raderas. Beukes slår åt alla håll; och främst mot den politiska elitens sätt att blanda samman privata affärsintressen och politik.

Det senaste verket jag såg av den populäre sydafrikanske konstnären Michael MacGarry, var en skiss över Angolas huvudstad Luanda – också det tio år fram i tiden. Det är en hypermodern Metropolis med höga, majestätiska hus. Oljepengarna tycks ha förvaltats väl i MacGarrys utopi och det underliggande budskapet är att södra Afrikas maktcentrum mycket väl kan komma att flyttas från Sydafrika, norrut – och det tämligen snabbt.

Själv tror jag varken på ondskefulla storföretag eller flygande bilar. Inte tio år fram i tiden, knappast femtio heller. Jag tror på business as usual. Fast mycket bättre. Nelson Mandela är bortglömd – inte för att hans verk var oviktigt – utan för att han inte längre behövs som sammanlänkande och förbrödrande symbol. De gamla befrielseorganisationerna Zanu-PF, ANC, MPLA och SWAPO har sedan länge förlorat sin roll och är ersatta med riktiga politiska partier som inte har ena foten i revolutionen och den andra på börsen.

År 2060 är frågan om hudfärg äntligen irrelevant. Och Sydafrika har nyligen fått sin första – demokratiskt valda – kvinnliga, vita president.

Sänt i OBS i P1 den 16 april 2010

torsdag 15 april 2010

Advokat: Mordet på Terre'Blanche handlade inte om "sodomi" eller politik

av TOR BILLGREN

Som jag skrev häromdan har det efter mordet på vitmaktledaren Eugene Terre'Blanche cirkulerat en teori i medierna om att dådet skulle vara homorelaterat. Bakgrunden till detta är ett rykte om att det hittatdes en använd kondom vid mordplatsen, samt uttalanden från den ändre av de anklagades advokat. Nu drar advokaten dock tillbaka "sodomi"-delen av försvaret:

– That one we have abandoned. That one, when I consulted with him [klienten], it didn't make sense to me, sa han efter gårdagens överläggningar. Och underströk också att mordet inte var politiskt motiverat:
– There is no politics involved. Terre'blanche attacked his employees and they retaliated.

onsdag 14 april 2010

Antihomosexualitet i södra Afrika

av TOR BILLGREN

Radiomanus: Inslag till OBS i P1

I december förra året greps två män i Malawi i södra Afrika för att de hade genomfört en äktenskapsceremoni mellan varandra. I Senegal har det senaste året flera gravar till homosexuella skändats. I Sydafrika utsätts lesbiska för så kallade korrektionsvåldtäkter i de fattiga kåkstäderna. Och det senaste året har ett lagförslag i Uganda om skärpta straff för homosexuella handlingar uppmärksammats och kritiserats runt om i världen, för att det innehåller långa fängelsestraff och till och med dödsstraff. Men det här är bara toppen av ett isberg av antihomosexuella attityder i Afrika – något Tor Billgren i Kapstaden har studerat närmare:

Jag var i Botswana förra veckan och det var först i planet dit, när jag bläddrade i guideboken, som jag förstod att homosexualitet är olagligt i landet, och straffas med minst sju års fängelse om man tas på bar gärning. Inte ens i Botswana alltså – ett land som betraktas vara ett demokratiskt och ekonomiskt mirakel i Afrika och som är kontinentens minst korrupta – inte ens där råder en nyanserad och vetenskapligt förankrad syn på homosexualitet.

Enligt en opinionsundersökning från 2007 från The Pew Institute i Washington ligger de afrikanska länderna i botten när det gäller tolerans gentemot homosexualitet. Allra värst är det i Mali, där 98 procent procent av befolkningen anser att homosexualitet inte ska accepteras av samhället. Och Etiopien, Nigeria, Kenya, Senegal, Tanzania och Uganda kommer tätt efter.

Och i vissa länder, som Uganda och Malawi, går det alltså från dåligt, till sämre. Varför det just nu då? Det finns flera orsaker. Framförallt handlar det om att homosexualiteten börjar bli synlig i samhället. Homosexuella har de senaste åren börjat ta sig ton och kräva rättigheter. Och denna ökade synlighet, orsakar en negativ reaktion. Människor som inte ens kände till fenomenet, sätter sig på tvären och protesterar mot konstigheterna.

Men det handlar också om att den kristna högern i Europa och USA har förlorat matchen om äktenskap och synen på homosexualitet på hemmaplan – och därför lägger sin energi på regioner där grogrunden för antihomosexuella stämningar redan är god, som Baltikum. Och Afrika, där homosexualitet inte bara anses vara mot Guds skapelsetanke – utan även oafrikanskt.

Denna typ av mission har varit tydligast i Uganda, där det i mars 2009 arrangerades en antihomosexuell konferens med flera prominenta kristna personligheter från USA, som föreläste om homosexualitetens fördärv. Det lagförslag som publicerades några månader senare bär otvetydiga drag av amerikansk högerkristen antigayretorik.

Slentrianmässigt är det lockande att tro att de antihomosexuella värderingarna också hänger samman med dålig utbildning och fattigdom. Och så är det säkert på många håll, men när jag föreslog det för en homosexuell vän som studerar medicin i Zimbabwe, skakade han på huvudet.
– Det är tvärtom, sa han. För ju mer utbildad och framgångsrik man är, desto mer förväntas man passa in i de zimbabwiska sociala strukturerna och normerna.

Ett vanligt grepp i den afrikanska debatten om homosexualitet är att skylla på kolonialismen. De antihomosexuella aktivisterna hävdar att homosexualitet är ett utlopp för europeisk dekadens. Att det är ett oafrikanskt fenomen som de vita kolonisatörerna smittade kontinenten med.

Det komiska – eller vad man nu ska säga – är att gayaktivisterna också åberopar kolonialismen. De hävdar att det är de anti-homosexuella strömningarna som är ett kolonialt arv, eftersom de formella förbuden mot homosexualitet i länder som Zimbabwe och Uganda infördes först i och med britternas lagstiftning.

Och mycket kan man anklaga kolonialismen för, men knappast för att ha uppfunnit varesig homosexualitet eller homofobi. Varhelst det finns människor finns det homosexualitet. Varhelst det finns machokultur, patriarkala strukturer och stark social kontroll, finns det homofobi.

Det stora undantaget på kontinenten är Sydafrika. Attityderna är visserligen generellt dåliga – 64 procent av befolkningen avvisar homosexualitet enligt undersökningen från Pew-institutet, men det finns ett starkt juridiskt och konstitutionellt skydd. Landet införde som femte i världen äktenskap för homosexuella år 2006.

Det är alltså inga europeiska hbt-organisationer, biståndskommittéer eller FN-organ som kan förändra de negativa attityderna i Afrika. Utan just Sydafrika. Genom att stå upp för landets konstitution och försvara och förklara den utåt, kan Sydafrikas ledare visa att det ryms fler synsätt inom ramen för vad som är afrikanskt.

En som föregått med gott exempel i sammanhanget är ärkebiskop emeritus Desmond Tutu, som satt hela sin trovärdighet och hjältestatus på spel, genom att försvara homosexuellas rättigheter utifrån sin kristna övertygelse.

Det återstår för landets politiska ledning att uppvisa samma mod.

President Jacob Zuma hade chans att ta upp Ugandas antigaylag under sitt statsbesök i mars, men avstod, trots påtryckningar från människorättsorganisationer.

Sänt i OBS i P1 det 14 april 2010

söndag 11 april 2010

Var Terre'Blanche-mordet gayrelaterat?

av TOR BILLGREN

De första rapporterna om mordet på AWB-ledaren Eugene Terre'Blanche (ET) gjorde gällande att motivet var en dispyt om outbetalda löner. En 28-årig man och en 15-årig pojke som arbetade på hans farm misstänks för dådet. I helgen har det dock cirkulerat betydligt saftigare rykten i tidningarna:

ET sex riddle - bombshell revelations expected in court
(Weekend Argus 10 april)

Was ET gay and bonking darkies?
(Sunday Independent 11 april)

Frågan tidningarna ställer sig är alltså om Terre'Blanche hade en sexuell relation med sina banemän. Det ryktas nämligen om att hittades en en använd kondom på brottsplatsen. Kondomfyndet förnekas dock kategoriskt av polistalespersonen Adele Myburgh.
– There was no condom found on the scene [...]. I'm prepared to put my neck in a guillotine and you can have a go at it if I have been lying.

Även 15-åringens försvarsadvokat Zola Majavu förnekar enligt dagens Sunday Independent kännedom om någon kondom

Samtidigt säger 28-åringens advokat Puna Moroko att "sodomi" var gnistan till mordet:

– My instructions from my client are that there was some sodomy going on and it sparked the murder of Mr Terre Blanche. This is going to form part of our defence during trial.

Så vad handlar detta om? Självförsvar vid våldtäktsförsök? Homorelaterat hedersmord? Ett försök från en av de anklagade att rättfärdiga mordet? Eller är homoryktet bara ett sätt att försöka kompromettera den framlidne rasistledaren? Ett sanslöst sunkigt försök i så fall...

________________________________________
Uppdatering

15 april. Advokaten till den anklagade 28-åringen drar nu tillbaka "sodomi"-delen av försvaret av sin klient:
– That one we have abandoned. That one, when I consulted with him [klienten], it didn't make sense to me, sa han efter gårdagens överläggningar. Och underströk också att mordet inte var politiskt motiverat:
– There is no politics involved. Terre'blanche attacked his employees and they retaliated.

Botswana 3 - 8 april 2010

text & bild TOR BILLGREN


3 april. Landade i Kasande, nordvästra Botswana och körde 400 km söderut och västerut till stugbyn (eller vad man nu ska kalla det) Planet Baobab. Babobab - eller apbrödsträd - är vansinnigt mäktiga och kan bli tio meter tjocka.


För tiotusentals år sedan fanns det superstora sjöar i norra Botswana som lämnat efter sig enorma slätter...


...så kallade "pans", med rikt djurliv. Denna heter Ntwetwe Pan. Påminner närmast om Camargue i Provence.


Vägarna ut på slätterna voro leriga och vattniga.


Surikater.


Orädda och säregna. Vi kunde ända fram till hålorna där de höll till.


Den 4 april körde vi vidare västerut och norrut, till Okawangodeltat. Okawangofloden rinner bokstavligen ut i sanden och bildar världens största inlandsdelta i nordvästra hörnet av landet. Den traditionella farkosten kallas mokoro och består av en urgröpt trästam (eller är helt enkelt tillverkad av plast). Fungerar i stort sätt som en gondol.


Far och son i Okawangodeltat. Det var i baren på det rätt sunkiga Okawango River Lodge som jag hörde om mordet på AWB-ledaren Eugene Terre'Blanche. Först som ett rykte, utan att ha tillgång till internet, tv, mobil eller ens FM-radio. Årtiondets mest dramatiska händelse inträffar precis när jag är okontaktbar... Men what the heck. Det var ju semester...


Längs flodkanten fanns fiskare, badare, kor, åsnor och odlingar. De vita i landet, som denne harpunerare, talar i stor utsträckning tswana.


5 april. Vårt hyrfordon, en trogen och spitterny 4x4-Toyota...


...som efter några dagar i lervälling skulle kunna säljas som en Jackson Pollock.


5 - 7 april. Sista stoppet var nationalparken Chobe och Savute Safari Lodge. Den rödnäbbade hornskatan är mycket närgången och sitter här på trädäcket där det serverades brunch, afternoon tea och middag. Vid vattenhålet syntes ofta elefanter, impalor och kudus dricka, bada och tramsa.


Terrassen till vår hydda.


Jobbar med två inslag till OBS i P1, som förmodligen kommer att sändas nu i mitten av april.


San-målning, runt 2000 år gammal. Eland (älgantilop), elefant och sabelantilop.


Hane på morgonsafari. Bild: Erik Alexandersson.


Och ungar på kvällssafari.


Fick äntligen se en leopard, därmed kompletterades min Big Five (elefant, lejon, buffel, noshörning och leopard). Denna är cirka sex månader gammal och låg och väntade på sin mammaleopard i skymningen.


Såg även min första ofängslade gepard. Naturligtvis dök den upp först när det var alldeles för mörkt för att ta bra bilder.


På väg tillbaka till Kasane och flygplatsen. Internationellt vägskäl. Längs vägarna såg vi ofta elefanter och vid något tillfälle även giraffer. Annars var det mest getter och kor. Och framför allt åsnor. De står mitt på vägen och reagerar varken på rop eller signalhorn. Enda sättet är att köra runt dem.


Vi strandades ett extra dygn i Kasane för att planet från huvudstaden Gabarone var trasigt. Lika bra det, för Air Botswana inkvarterade oss i stilig lyx-lodge vid Chobefloden. På andra sidan vattnet syntes Namibias Capriviremsa och vid strandkanten sades flodhästar röra sig fritt. Den 8 april reste vi hem till Kapstaden via Johannesburg. Tot siens.

lördag 10 april 2010

Lästips: Rian Malan om Julius Malema

av TOR BILLGREN

Missa inte Rian Malans utmärkta artikel om Julius Malema i gårdagens Telegraph. Utdrag:

I thought that only the South African Communist Party (SACP) was capable of irrationality on such a dumbfounding scale. I was wrong. Malema is not a tool of the SACP. In fact, he's at constant odds with the SACP's leadership.

[...]

Besides, the Reds are fairly sophisticated, whereas Malema's every utterance is a cringe-inducing embarrassment. Listen to him in Harare last Saturday: "They are so bright, so colourful, we refer to them as white people. Maybe their colour came as a result of exploiting our minerals and perhaps if some of us get opportunities in these minerals we can develop a nice colour like them." This is not a coldly scientific Marxist-Leninist. It's Pere Ubu or Idi Amin.

It could be that President Zuma has simply lost control of the ANC, or that Malema is the puppet he uses to mouth ideas too radical to emerge from the presidency. If you ask me, Malema is the point-man for a powerful ANC faction whose motive is greed and whose chosen weapon is racial demagoguery of the most primitive kind.

Malan skriver i sin text att Malema inte tillrättavisats av ANC-ledningen. Och det var sant när han skrev artikeln, men igår publicerade partiet ett uttalande där det tog avstånd från ANCYL-ordförandens uppförande. Och idag har president Jacob Zuma äntligen också tagit bladet från munnen och förtydligat partiets hållning till pressfrihet, rasrelationer, laglydnad och Zimbabwe. Det vill säga områden som Malema har komprometterat partiets trovärdighet inom med sina vansinniga uttalanden.

_______________________________________________
Fotnot
Jag intervjuade Rian Malan förra veckan. Texten kommer att publiceras i sommar.

Om Terre'Blanche och Malema i Expressen

av TOR BILLGREN

Igår begravdes den mördade ledaren för vitmaktorganisationen AWB, Eugene Terre’Blanche, på sin farm i Ventersdorp. Tor Billgren rapporterar från ett spänt Sydafrika.

Jag hörde om mordet först som ett rykte vid en bardisk i Okawangodeltat, nordvästra Botswana, utan tillgång till telefon, internet eller ens radio. Men senare fick jag det bekräftat av barägaren, en vit, emigrerad sydafrikan.
- Jag vet att det är hemskt att säga, sa hon. Men jag är glad att han är död.

Trots att Terre’Blanche var älskad av få – hans rörelse består av en klick apartheidnostalgiska haverister – river händelsen upp starka känslor. Man sörjer inte hans död, men oroas över att han mördades, även om gärningen inte var politiskt motiverad, utan snarare tycks ha handlat om en spritindränkt lönedispyt som gått överstyr.

Så det var ett Sydafrika med nerverna på utsidan av huden jag återvände till i torsdags. På tv rullade bilder av ett urartat aktualitetsprogram, där AWB:s generalsekreterare rasande stormade ut ur studion, efter ha blivit avbruten av sin debattmotståndare.
- I am not finished with you, skrek han till henne innan han försvann, eskorterad av en uniformerad yngling.

I centrum för spänningarna efter mordet står – som så ofta när situationen är på väg att kantra i Sydafrika – ordföranden för ANC:s ungdomsförbund Julius Malema. En 30-årig huligan som under de två år han varit ordförande gjort allt för att skapa splittring mellan folkgrupper och partier – på sistone genom att vid politiska möten sjunga en gammal kampsång som innehåller raden ”döda boern”. Först i onsdags – fyra dagar efter mordet – gick ANC-ledningen ut med ett uttalande om att det är olämpligt att sjunga sången.

Som ytterligare bränsle på den spända situationen löpte Malema amok på en presskonferens i torsdags, och körde ut en BBC-journalist, efter att denne ställt utmanande frågor om hans besök hos gangsterpartiet Zanu-PF i Zimbabwe. Och i ren trots sjöng han just en kampsång av den sorten partiledningen uppmanat till återhållsamhet kring.

Nu är detta inte något märkligt i Sydafrikas politiska liv. Balansgången mellan skrattretande barnslighet och kaosartat allvar utgör snarare normaltillståndet. Förr eller senare rätar båten upp sig och tuffar på – tills det är dags för nästa skandal.

Orsaken till instabiliteten finns inom ANC självt, och dess dubbla natur. Å ena sidan regeringsparti som styrt landet med stark majoritet i 16 år. Å andra sidan socialistisk befrielserörelse som fortfarande betraktar sig vara mitt uppe i revolutionen. Det är hög tid för att ANC dra lakandet av revolutionsspöket och inse att revolutionsretoriken är lika livsfarlig idag som den var under The Struggle. Och det är hög tid att fokusera på de verkliga problemen – som i det här fallet är farmarbetarnas låga löner.

Publicerad i förkortad version i Expressen den 10 april 2010

fredag 9 april 2010

Vansinnig vecka i Sydafrika

av TOR BILLGREN

Well, det hände en hel del i Sydafrika när jag var på semester i Botswana, utan telefon, internet, tidningar eller ens radio...


Eugene Terre'Blance (1941-2010) bildade AWB 1973.

1.
Lördag 3 april
Grundaren och ledaren av vitmakt-organsiationen AWB Eugene Terre'Blanche mördas av två av sina arbetare i vad som tycks ha varit en lönedispyt.

2.
Onsdag 7 april
AWB:s generalsekreterare André Visagie ställer till uppträde i direktsändning och hotar sin debattmotståndare Lebohang Pheko. Även programledaren Chris Maroleng skämmer ut sig med sina gangsta-manér och patetiska gormande om "this poor woman"... Notera Visagies uniformerade livvaktsgosse.



3.
Onsdag den 7 april
ANC gör ett uttalande om den ökända kampsången “Ayesaba Amagwala”, som innehåller raden "Dubula ibhunu" ("Döda boern"), och uppmanar sina medlemmar att undvika sånger och uttalanden som ökar polariseringen i landet. Ordföranden för ANC:s ungdomsförbund (ANCYL) Julius Malema har på senaste tiden orsakat upprördhet och protester genom att sjunga sången vid politiska möten.

4.
Torsdag den 8 april
Ordföranden för ANC:s ungdomsförbund (ANCYL) Julius Malema kör ut BBC-journalisten Jonah Fischer från en presskonferens efter att denne ställt relevanta frågor om hans umgänge med Zanu-PF i Zimbabwe. Först filmen, sen transkriptionen. Jag fetar de göttigaste bitarna. Grabben är spritt språngande galen.



MALEMA: These popcorn and mushrooming political parties in Zimbabwe, they will never find friendship in us. They can insult us here from air conditioned offices of Sandton, [lyxområde i Johannesburg] we are unshaken. They must stop shouting at us. They must go and fight for their battle in Zimbabwe and win. If they got ground and they are formed on the basis of solid ground in Zim why are they speaking in Sandton and not Mashonaland or Matabeleland?

There is nothing Sandton in Zimbabwe. There is everything about the Zimbabwean. Let them go back and fight there. Even when the ANC was underground in exile, we had our internal underground forces fighting for freedom, and we have never spoken from exile.

JOHN FISHER INTERJECTS: You live in Sandton?

MALEMA: Let me tell you before you are tjatjarag (excitable) this is a building of a revolutionary party and you know nothing about the revolution.

FISHER: So they're not welcome in Sandton but you are?

MALEMA: Here you behave or else you jump.

FISHER: This is becoming a joke.

MALEMA: Don’t laugh!

MALEMA: Chief, (points at the back of the room), can you get security to remove this thingy.

If you are not going to behave, we are going to get security to take you out. This is not a newsroom this, this is a revolutionary house and you don’t come here with that white tendency, not here. You can do it somewhere else, not here.

If you have got a tendency of undermining blacks even where you work, you are in the wrong place. Here you are in the wrong place, and you can go out.

FISHER: But that’s rubbish!

MALEMA: You can go out … rubbish is what you have covered in that trouser – that is rubbish. That which you have covered in [your] clothes is rubbish, ok?

You are a small boy you can’t do anything. Go out … bastard! Go out! You bloody agent!

We cannot be allowed to be undermined in our own terrain, you can do that in your own offices, but here, once you come in here – this is not a playground, this is Luthuli House. It’s the headquarters of a revolutionary party which has liberated the people of South Africa.

Here, you come, you restrain yourself and behave in a manner that is befitting of being in the head quarters of the ANC. It’s not a beer-hall here, it’s not a drunk beer-hall – cheap beer-hall, this. And you ask anybody including political parties which tried to undermine this house what happened to them.

You can undermine all of us but not the house. Never undermine the house. When you are here, you are in a different terrain. You are in our space and you are going to behave in a manner that is befitting of being in the ANC office.

You don’t howl here especially when we speak and you behave like you are in an American press conference? This is not America, it’s Africa.

You must behave in an African way. If you are in Rome, you do as the Romans do. These things you write about us and insulting us, that is your space [and] you can do as you wish. We don’t have a problem with that and we have accepted that you are abusing that space [and] you are abusing us in that space.

[But] you don’t come and abuse us in our own space, in our own house. This is my house and you will behave according to the rules of my house. We are not forcing anybody to be here. If you feel you are offended by the removal of this gentleman, you are most welcome to walk, you are free to go.

We don’t force anybody to come here. We would be worried if the SABC doesn’t come, but the rest of you to be honest, we really don’t care.

SABC is our own but the rest, it’s ok whether you come or you don’t come. We don’t have a problem.

And if you feel offended in solidarity with this gentleman, like the solidarity of other journalists who connived with a corrupt journalist which was exposed by the Youth League, you are again free to walk. The corridors are open.

Let’s not push each other to a point where we will have to engage each other differently because we are not going to be undermined by young boys and then we say ‘no, we need to restrain ourselves’.

When we are in the BBC studios you can pull us around and say whatever. You do that anyway when we have interviews with you. You just come in when we try to respond and you ask further questions … we never fight with you at that level, that’s your space. But here, my brother, you need to ask the South Africans – if you’re not – what the ANC is and what does the head quarters of the ANC mean to them.

So these are the headquarters of the ANC and we behave accordingly and like I said, if you fell offended, you can walk. There is no problem. And this is not a threat to media freedom. Media freedom without limitations and journalists just running amok and wanting to undermine us like that – we are human beings.

We are not going to be looted here and harassed by journalists. You can do that to the elders and not to us. We are the youth and we will act in a youthful manner, if you know what it means.

So that is how we will act on anybody that seeks to undermine us. The ANC is going to revive liberation movements all over Africa.

5.
Fredagen den 9 april
ANC distanserar sig från Julius Malemas uppträdande under ovanstående presskonferens.

6.
Fredagen den 9 april
Eugene Terre'Blance begravs vid sin farm i Ventersdorp, Nordväst-provinsen.

* * *

En händelserik vecka i Sydafrika går mot sitt slut.


torsdag 1 april 2010

Första april: Skämt eller allvar?

av TOR BILLGREN

I Sydafrika är det extra svårt att avgöra vad som är skämt och allvar, särskilt när det gäller landets politik. Vad sägs till exempel om följande? Skämt eller allvar?

Att läkaren Aubrey Levin, som utförde kemisk kastrering och elchocks-aversionsterapi på homosexuella soldater under apartheidtiden, gripits i Kanada för sexuella närmanden. Mot män.

Att ordföranden för ANC:s ungdomsförbund Julius Malema förbereder ett besök i Zimbabwe för att träffa representanter för det regerande gangsterpartiet Zanu-PF.

Eller att somaliska pirater tagit kontroll över den viktiga Seacom-internetkabeln och hotat att skära av den om de inte får 7 rand av varenda internetanvändare i Afrika före torsdag lunch.

Möte med Rian Malan

text och bild TOR BILLGREN


Vardagsrummet i Emmarentia, Johannesburg.

I tisdags hade jag förmånen att träffa journalisten och författaren Rian Malan - Sydafrikas skarpaste och mest kontroversiella penna. Av allt jag läst under min tid i landet är det hans texter som har fängslat, chockat, retat och roat mig allra mest. Mötet kommer att resultera i ett långt reportage, håll utkik efter det. Jag kommer att förvarna i god tid.

Här ligger min recension/presentation av Rian Malans briljanta artikelsamling "Resident Alien".

Reportage från Joburg Art Fair

av TOR BILLGREN

Radiomanus. Inslaget sändes i Kulturnytt i P1 den 30 mars och kan avlyssnas här

Påannons
I helgen var det konstmässa i Johannesburg. Joburg Art Fair är den enda konstmässan på den afrikanska kontinenten och det här var tredje året den arrangerades. 23 gallerier från framförallt Sydafrika – men också Kenya, Nigeria och Tyskland presenterade samtida sydafrikansk och Afrikansk konst under tre dagar. Tor Billgren besökte mässan för Kulturnytts räkning, och stötte på en av de populäraste konstnärerna i Sydafrika just nu, Zwelethu Mthethwa [swele:tu em’tetwa]

Inslag
What I’ve noticed here for the third time at Joburg Art Fair is that the quality of the work generally is much better. We seem to be going towards more contemporary ways of producing and presenting art. And the flow of the audience... the people is moving with better ease than previous years.

Zwelethu Mthetwa har sett en klar kvalitetsförbättring på konstmässan under dom tre åren den har ägt rum. Och jag kan bara hålla med. Förra årets mässa var visserligen mycket större – och katalogen minst tre gånger tjockare. Men den mer koncentrerade känslan man får i år skvallrar om betydligt större självförtroende än tidigare, både hos arrangörer och gallerister. Trots finanskris försöker många gallerier lansera nya stjärnor, medan flera av de säkra korten hålls i skymundan.


Zwelethu Mthethwa. I bakgrunden ett av hans fotografiska arbeten.

Zwelethu Mthethwa är ett säkert kort som får mycket utrymme på mässan. Han är född 1960 och har varit verksam sedan 80-talet och arbetar med pastellteckning och foto. Han har precis kommit hem från New York där han medverkade vid lanseringen av en stor monografi över sin fotokonst. Just nu är han mitt uppe i ett fotoprojekt som handlar om parker – om hur Sydafrikas svarta medborgare använder sig av och förhåller sig till områdena de tidigare inte hade tillträde till.

What is the meaning of public parks? What is public? What is private? And how do the new citizens (black people) see these parks? What does it mean for them to go to places that they were not allowed to go to before.

I sina pastellteckningar är Mthethwa mer fantasifylld, de båda verken som visas här på mässan såldes för övrigt direkt. Det handlar om stora, färgsprakande verk, som ofta avbildar tillvaron på landsbygden eller i kåkstäderna. På ytan känns de idealiserande och romantiska – men det finns alltid en mörk underton.

I teckningen ”Det nya samhället” syns några välmående barn i förgrunden, till höger skymtas nybyggda hus och en rugbyplan väntar på att bli använd i bakgrunden. Men så upptäcker man de oroande dragen. Ansiktsmasken som en av flickorna bär, är upp och ner. Och vad är det för spricka i marken där bakom barnen, som hotar att växa och svälja dom?


Zwelethu Mthethwa: "The new community" (2010). Bilden är beskuren.

Det är ett typiskt exempel på den ambivalens som ofta syns hos sydafrikanska konstnärer. Mycket har blivit bättre i landet – men det finns många fallgropar, frestelser och återvändsgränder inbyggda i processen mot ett bättre liv för alla.

We’re in between – we are dealing with the past, and we are dealing with the future. I think it is very exciting, because I still remember what the past was like. And it is very healthy to deal with issues that relate to the past and still focus on the future. Because we’re all positive about it.

_____________________________
Fotnot
I veckans Mail & Guardian intervjuas Zwelethu Mthethwa om monografin: Mthethwa's balancing act.