söndag 11 april 2010

Botswana 3 - 8 april 2010

text & bild TOR BILLGREN


3 april. Landade i Kasande, nordvästra Botswana och körde 400 km söderut och västerut till stugbyn (eller vad man nu ska kalla det) Planet Baobab. Babobab - eller apbrödsträd - är vansinnigt mäktiga och kan bli tio meter tjocka.


För tiotusentals år sedan fanns det superstora sjöar i norra Botswana som lämnat efter sig enorma slätter...


...så kallade "pans", med rikt djurliv. Denna heter Ntwetwe Pan. Påminner närmast om Camargue i Provence.


Vägarna ut på slätterna voro leriga och vattniga.


Surikater.


Orädda och säregna. Vi kunde ända fram till hålorna där de höll till.


Den 4 april körde vi vidare västerut och norrut, till Okawangodeltat. Okawangofloden rinner bokstavligen ut i sanden och bildar världens största inlandsdelta i nordvästra hörnet av landet. Den traditionella farkosten kallas mokoro och består av en urgröpt trästam (eller är helt enkelt tillverkad av plast). Fungerar i stort sätt som en gondol.


Far och son i Okawangodeltat. Det var i baren på det rätt sunkiga Okawango River Lodge som jag hörde om mordet på AWB-ledaren Eugene Terre'Blanche. Först som ett rykte, utan att ha tillgång till internet, tv, mobil eller ens FM-radio. Årtiondets mest dramatiska händelse inträffar precis när jag är okontaktbar... Men what the heck. Det var ju semester...


Längs flodkanten fanns fiskare, badare, kor, åsnor och odlingar. De vita i landet, som denne harpunerare, talar i stor utsträckning tswana.


5 april. Vårt hyrfordon, en trogen och spitterny 4x4-Toyota...


...som efter några dagar i lervälling skulle kunna säljas som en Jackson Pollock.


5 - 7 april. Sista stoppet var nationalparken Chobe och Savute Safari Lodge. Den rödnäbbade hornskatan är mycket närgången och sitter här på trädäcket där det serverades brunch, afternoon tea och middag. Vid vattenhålet syntes ofta elefanter, impalor och kudus dricka, bada och tramsa.


Terrassen till vår hydda.


Jobbar med två inslag till OBS i P1, som förmodligen kommer att sändas nu i mitten av april.


San-målning, runt 2000 år gammal. Eland (älgantilop), elefant och sabelantilop.


Hane på morgonsafari. Bild: Erik Alexandersson.


Och ungar på kvällssafari.


Fick äntligen se en leopard, därmed kompletterades min Big Five (elefant, lejon, buffel, noshörning och leopard). Denna är cirka sex månader gammal och låg och väntade på sin mammaleopard i skymningen.


Såg även min första ofängslade gepard. Naturligtvis dök den upp först när det var alldeles för mörkt för att ta bra bilder.


På väg tillbaka till Kasane och flygplatsen. Internationellt vägskäl. Längs vägarna såg vi ofta elefanter och vid något tillfälle även giraffer. Annars var det mest getter och kor. Och framför allt åsnor. De står mitt på vägen och reagerar varken på rop eller signalhorn. Enda sättet är att köra runt dem.


Vi strandades ett extra dygn i Kasane för att planet från huvudstaden Gabarone var trasigt. Lika bra det, för Air Botswana inkvarterade oss i stilig lyx-lodge vid Chobefloden. På andra sidan vattnet syntes Namibias Capriviremsa och vid strandkanten sades flodhästar röra sig fritt. Den 8 april reste vi hem till Kapstaden via Johannesburg. Tot siens.

2 kommentarer:

una sa...

ni verkar ha haft det underbart! härliga bilder. och vad roligt att erik äntligen fick se merkatter! :)

roblove sa...

Jättefina bilder och bra text!