söndag 7 februari 2010

Vem uppfann vuvuzelan?

av TOR BILLGRENDen sydafrikanska fotbollstrumpeten Vuvuzelan fortsätter att riva upp känslor inför VM. Parallellt med debatten om huruvida den förstör matcherna eller höjer stämningen, pågår just nu flera tvister om vem som egentligen uppfann den populära luren.

Nazareth Baptist Church hävdar att de har använt den för att lovprisa Gud sedan 1910 och gör nu allt för att få royalty på försäljningen. En annan aspirant är fotbollsprofilen Freddie ”Saddam” Maake i Johannesburg, som menar att han införde instrumentet i fotbollssammanhang när han 1965 tog med sig en uträtad cykeltuta till en match. Han utvecklade sedan en aluminiumlur, som han menar ligger till grund för den version som sedan ett tiotal år saluförs i plast.

I väntan på att den som var först med att blåsa i ett antilophorn ska ställa sig i anspråkskön – eller kanske den förste som upptäckte att man kan tuta i torkat sjögräs, kelp – kan man gå in på www.banvuvuzela.com och ta ställning till instrumentet. I skrivande stund är 27282 för ett förbud medan 6131 stödjer luren.

Publicerad i Sydsvenskan den 7 februari 2010

Inga kommentarer: