torsdag 4 februari 2010

Politiskt debacle efter Facebookdiskussion om Zuma

av TOR BILLGREN

Det är inte bara i Sverige som diskussionen om de sociala medierna och dess privata och/eller offentliga natur pågår. I Sydafrika har bostadsministern Tokyo Sexwales brorsdotter Kananelo tvingats be om ursäkt, efter att hon i en Facebook-diskussion om president Zumas ”love child”, bland annat uttryckt skam över hans beteende.

I wish to apologize unequivocally for any offence I may have caused President Jacob Zuma and his family, based on my private conversation on Facebook. No disrespect towards my elders was intended.

While I acknowledge that Facebook is a public social network accessed by many people, my Facebook profile is private. One of my opportunistic acquaintances has taken it upon themselves to make a private conversation public in the mass media for political gain.

I may be the niece of a sitting member of cabinet. However, I reserve my right as a private citizen to have personal views on current affairs. When those views are maliciously used to attempt to tarnish or embarrass public figures, it is unfortunate.

Invändningarna och argumenten är som synes identiska med de som förekommit i den svenska debatten. Förutom det där med respekten för de äldre då. Den är avskaffad för längesen.

_____________________________________
Fotnot
Bostadsministern heter egentligen Mosima i förnamn. Smeknamnet Tokyo fick han för sina färdigheter i karate som ung. Denna typ av namn är tämligen vanliga i Sydafrika. Ministern för högre utbildning heter Blade Nzimande (egentligen Bonginkosi), och COPE-ledaren Mosiuoa Lekota kallas vanligen Terror. Namnet har med hans beteende och rykte på fotbollsplanen att göra...

X:et i Sexwale uttalas inte med klick som man skulle kunna tro, utan som ch i tyskans ach. Betoning på andra stavelsen; [sech'wale].

6 kommentarer:

Kananelo Sexwale sa...

Hei Tor. Jeg heter Kananelo, ikke "Kanalelo". Etternavnet vårt er Sepedi og ikke Xhosa, derfor uttales det ikke med klikk.

Debatten om facebook er viktig fordi ofte glemmer vi at ingenting på internett er hemmelig...

Tor Billgren sa...

Beklagar felstavningen av ditt förnamn. Jag skyller på Cape Times :-) Och tack för klargörandet beträffande efternamnet.

Diskussionen om Facebook och Twitter är aktuell i Sverige, efter att journalister använt personers Facebook-status som citat i artiklar.

Kananelo sa...

Hva synes du om private Facebook-status som sitat i artikler?

Tor Billgren sa...

Jag tycker det är viktigt att poängtera att det man skriver på Facebook och Twitter är offentligt. Samtidigt tycker jag inte att man kan tillmäta en Faceboook-status så stor vikt och betydelse, att den kan användas som citat i artiklar.

Men debatten är viktig. Facebook och Twitter är nya företeelser, som det ännu inte riktigt har vuxit fram regelverk kring.

Hur kommer det sig förresten att du skriver på norska? :-) Har du bott i Norge?

Kananelo sa...

Jeg er sør-afrikansk og norsk ;-)

Twitter er absulutt ikke private, det er jeg enig med. En av grunnene til at Facebook har privacy-settings på profilene er slik at folk kan bestemme selv hva som er privat, og hva kan siteres i artikler...

Tor Billgren sa...

Ja, håller med om att Facebook är betydligt mer privat än Twitter.