tisdag 2 februari 2010

20 år efter Steget: Kommentarer

av TOR BILLGREN

Morning Live i SABC har förstås handlat om 20 årsdagen av FW de Klerks tal. Några samlade röster:

Blade Nzimande, generalsekreterare för Sydafrikas kommunistparti (SACP) och minister för högre utbildning, undervisade vid universitetet i KwaZulu Natal 1990. Han såg talet på tv, men blev inte särskilt förvånad. Beskedet var oundvikligt och han är därför tveksam till att kalla de Klerk för modig.
– Vi är stolta över framstegen vårt land har gjort sedan dess, trots de enorma kostnaderna i människoliv 1990-94. Vi har stärkt demokratin.

Gwede Mantashe, generalsekreterare för ANC och national chairperson för SACP, tycker däremot att man gott kan kalla de Klerk modig, eftersom det fanns så mycket fientlighet inom den vita gruppen.
– Det var modigt, men knappast generöst. Kampen var vid sitt absoluta klimax, det var nödvändigt.

Thabo Mbeki, fd president, berättade om förhandlingarna med regeringen bakom kulisserna i slutet av 80-talet.
– Regeringen var ytterst motvilliga till att häva förbudet mot SACP. Men ANC accepterade inte att någon politisk organisation skulle förbli förbjuden. Till slut de med sig, vilket betydde att de hade en tuff strid att utkämpa bland sitt eget folk.

Thabo Mbekis far Govan var den förste ANC-fången som frigavs, 1987.
– Det var för att regeringen vill se vad som hände. Skulle det leda till några upplopp? Men det gjorde det inte. Några år senare släppte de Walter Sisulu, men det blev inga upplopp då heller.

Inga kommentarer: