lördag 19 december 2009

Klyfta mellan ANC och kommunistpartiet

av TOR BILLGREN

För en månad sedan talade jag i OBS i P1 om det sydafrikanska kommunistpartiets (SACP) märkliga ställning inom regeringspartiet ANC. Alliansen mellan ANC, SACP och landsorganisationen COSATU hade då precis haft en konferens där diverse meningsskiljaktigheter hade retts ut, och samarbetet verkade stabilare än nånsin.

De senaste veckorna har det dock blossat upp en konflikt mellan ANC och SACP. Och föga oväntat står ANC:s ungdomsförbundsordförande Julius Malema i centrum för bråket.

Det är svårt att avgöra hur pass djupt konflikten går. Den här typen av käbbel organisationerna emellan har blommat upp med jämna mellanrum sedan 50-talet. Ibland har det lett till splittring, som när PAC (Pan Africanist Congress of Azania) bröt sig ur ANC 1959, ibland har grollet bara övergått i samförstånd. Men med tanke på Malemas krigsretorik och det faktum att det är några av landets mest uppblåsta politiska egon som har sårats i konflikten, kommer det förmodligen att krävas diplomatiska hårdhandskar från president Zuma. Fortsättning följer.

__________________________________
Här ligger Mail & Guardians senaste artiklar om saken. Längst ned på sidan finns ytterligare länkar.

Inga kommentarer: