tisdag 7 december 2010

Chauffören i Dewanimålet dömd

av TOR BILLGREN

Idag dömdes Zola Tongo, 31, till 18 års fängelse för inblandning i mordet på den svenska turisten Anni Dewani utanför Kapstaden natten till den 14 november. Han ska ha arrangerat den bilkapning i kåkstaden Gugulethu, som ledde till mordet.

Tongo, som är kronvittne i fallet, påstår sig ha agerat på uppdrag av den mördades make, Shrien Dewani. Han träffade Dewani redan när paret anlände till Kapstadens flygplats och körde dem till deras hotell. Utdrag ur Tongos uttalande:

“After we arrived at the hotel, Shrien Dewani approached me alone and asked me if I knew anyone that could 'have a client of his taken off the scene'.

“After some discussion with him, I understood that he wanted someone, a woman, killed.

“He said he was willing to pay an amount of R15,000. Shrien Dewani said he had US dollars and could pay in US dollars.”

Läs mer på nyhetssajten IOL som har en bra rapport från domstolsförhandlingarna. Shrien Dewani befinner sig i Storbritannien och kallar via sin talesperson anklagelserna för "totalt absurda och sinnessjuka".

Rättegången mot de båda männen som misstänks för själva bilkapningen och det faktiska mordet kommer att äga rum i februari.

Fallet är alltså långt från avslutat. Största tveksamheten i samband med dagens avslöjande är att Dewani skulle ha bett en slumpmässigt utvald främling att mörda hustrun. Inför den kommande rapporteringen kan det också vara bra att ha följande i minnet:

- De båda männen som misstänks för själva kapningen påstår sig ha blivit utsatta för tortyr av polisen.

- Domaren i målet, John Hlope, som är chefsdomare vid provinsdomstolen i Western Cape ("Judge President at the Western Cape High Court"), är en mycket kontroversiell person och har länge varit en följetong i sydafrikansk press. Här ligger en lista över skandalerna och anklagelserna i kronologisk ordning (se även Wikipedia). Den senaste kontroversen går ut på att han 2008 informellt ska ha försökt övertala vissa domare i konstitutionsdomstolen att agera till den då korruptionsmisstänkte Jacob Zumas fördel.

På grund av utredningarna kring detta tvingades han vara tjänstledig under större delen av 2008. I augusti 2009 beslutade domstolarnas disciplinära kommitté att inte gå vidare med konstitutionsdomstolens klagomål, något som kritiserades kraftigt från politiskt och juridiskt håll.

Att domaren i det aktuella mordfallet är en kontroversiell person behöver naturligtvis inte betyda ett dugg. Men jag nämner det, eftersom det inte går att nämna John Hlopes namn i Sydafrika utan att dessa saker kommer upp.

______________________________________
Uppdatering

...och det viktigaste av allt, som jag också har påpekat tidigare: Blint och vansinnigt våld existerar i Sydafrika, särskilt i kåkstäderna där gärningsmännens handlingar ofta underblåses av alkohol och tik (metamfetamin). Många brott saknar logiska förklaringar eftersom de begåtts utanför logikens ramar. Visst finns det många frågetecken kring makens roll och beteende, naturligtvis kan han vara skyldig till allt han anklagas för. Men vi får inte glömma att en stor del av energin som allmänheten, media, polisen och politikerna lägger på att peka ut honom, hämtas ur prestige, nationell stolthet och tillgjort önsketänkande om att den vettlösa brottsligheten inte skulle kunna finnas i ett så vackert land som Sydafrika. Läs gärna Kevin Blooms artikel A forgotten South African township where only one murder counts, som handlar om erfarenheter som tangerar Dewanifallet.

En annan sak som är viktig att begrunda är att det inte har föreslagits ett enda vettigt motiv för att maken skulle ligga bakom mordet. Vissa tidningar har försökt antyda något genom att publicera uppgifter om att företaget som han äger med sin far och bror (PSP Healthcare, som sysslar med äldreboenden) har 6,25 miljoner pund i skulder. För det första är siffran inte korrekt. Skulden är enligt The Telegraph (som bemödat sig med att göra journalistiskt arbete i frågan) 4,1 miljoner, d.v.s. 44 miljoner kronor. För det andra tycker jag inte att detta verkar särskilt mycket för en man som kallas "tycoon" av medierna, eller för ett företag som (enligt den egna hemsidan) nyligen satsat 30 miljoner pund på uppgraderingar och förbättringar av sina ålderdomshem. För det tredje har det inte förklarats hur hustruns död skulle kunna generera pengar till maken eller företaget. Det har inte framkommit några uppgifter om att det skulle finnas någon livförsäkring eller dylikt. Inte ännu i alla fall.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Maken Shrien Dewani har enl tidningsuppgifter bankaffärer och lånat i Guernsey som är ett skatteparadis (= offshore-ekonomi= "tillhandahåller låg eller ingen beskattning; återhållsam eller obefintlig reglering av finansmarknaden; banksekretess med möjlighet till anonymitet"). Jag vet inte, men förmodar att Guernsey eller annat skatteparadis skulle kunna ha livförsäkringar med liknande anonymitets villkor(?)Kan han möjligen ha en sådan på den mördade Anni, om han hade hoppats på att det hela skulle förbli oupptäckt? Jag utgår ifrån att Scotland Yard kunnat undersöka detta trots ev anonymitetsförmån?

Tor Billgren sa...

Allt är möjligt. Anledningen att jag skriver om saken ur makens perspektiv är att medierna föregriper utredningen på ett osmakligt sätt.