lördag 9 maj 2009

Zuma och fruarna

Barbara, Hillary, Laura – och nu Michelle. USA:s första damer får allt mer framträdande roller på scenen bredvid sina presidentmakar. Men när ANC-ledaren Jacob Zuma idag svärs in som Sydafrikas fjärde postapartheidpresident är det inte lika självklart vem som kommer att göra honom sällskap. Sizakele, Nompumelelo eller Thobeka?

Frågan om Zumas polygama familjeförhållanden har debatterats friskt i medierna under våren. Dels på ett lättsamt och raljant sätt som jag gjorde här ovan. Dels på ett mer filosofiskt och juridiskt plan. Flera feministiska debattörer argumenterar för att polygami inte är förenligt med konstitutionens krav på lika rättigheter för alla medborgare.

En annan invändning handlar om hiv/aids. För det är just det utbredda bruket att ha flera sexpartners som är den huvudsakliga motorn bakom Sydafrikas hiv-epidemi. Hur bra är det då att landets president förkroppsligar just den motorn? Zuma brukar försvara sig med att han genom sina äktenskap åtminstone är öppen med att ha flera partners, istället för att vänsterprassla. Bättre att ha hustrur med reglerad juridisk och ekonomisk trygghet, än älskarinnor som inte har några rättigheter alls.

Flera känsliga frågor korsar varandra i debatten. Kulturella sedvänjor, jämställdhet, folkhälsa – men också pressetik och personlig integritet. För Zuma har väl rätt till ett privatliv? Det anser t.ex. den respekterade politiske kommentatorn Steven Friedman, som annars är mycket ANC-kritisk. Saken angår ingen utom Zuma, fastslog Khathu Mamaila på Sydafrikas pressetiska råd i en intervju härom månaden. Och tillade: ”Det är ju hans fruar.”

Nåja, man kan åtminstone glädjas över att det kommer att röras runt ordentligt i grytan under statsbesök och mottagningar runt om i världen de kommande åren.

(Publicerad i Sydavenskan den 9 maj 2009)

Inga kommentarer: