tisdag 12 maj 2009

Zumas regering: Kommentar

Zuma rörde runt i regeringsgrytan ordentligt när han i söndags presenterade sin regering. Endast tre poster förblev oförändrade och flera departement bytte namn – Foreign Affairs blev till exempel International Relations.

Största förändringen – men knappat någon överraskning – är att Trevor Manuel lämnar finansministerposten, som han haft i 13 år. Men det var inte bara för att det var dags att gå vidare; förra året gifte han sig dessutom med Maria Ramos, den nya chefen för storbanken ABSA. I Zumas regering blir Manuel chef för den nyinrättade planeringskommissionen. Ny finansminister blir Pravin Gordhan.

ANC-veteranen och affärsmannen Tokyo Sexwale blir bostadsminister – eller Human Settlements, som departementet kommer att kallas fragment. Han var en av de påtänkta efterträdarna till Nelson Mandela i slutet av 90-talet, och lämnade politiken när posten gick till Thabo Mbeki. Men nu är han alltså tillbaka.

Barbara Hogan var den enda ministern som protesterade mot att Dalai Lama nekades visum till landet i samband med den fredskonferens som skulle hållas i mars. Händelsen ledde till så många avhopp att konferensen fick ställas in helt. Hogan fick mycket kritik för att hon offentligt tog avstånd från den nationella policyn och det har spekulerats kring att hon skulle få sparken från regeringen för sin obstinata hållning. Men hon omplaceras bara: från hälsominister till minister för Public Enterprises. En positiv signal från Zuma om att kritik inte bara är tillåten, till och med utan välkommen.

Den mest positiva förändringen är att utbildningsdepartementet delas i två delar – ett för grundläggande utbildning och ett för högre. En utmärkt och nödvändig åtgärd, eftersom utbildningsfrågan är en av landets största och hittills mest misslyckade utmaningar.

Minister för högre utbildning blir kommunistpartiets (SACP) generalsekreterare Blade Nzimande. ANC har regerat med stöd från COSATU (motsvarigheten till LO) och kommunistpartiet sedan 1994, så det var knappast någon skräll att Zuma fiskade upp sociologidoktorn Nzimande till regeringen. Och kanske är det just en kommunist som behövs för att kunna driva igenom det landet är i så skriande behov av: gratis universitetsutbildning.

Största överraskningen är att Pieter Mulder blir biträdande minster för skog och fiskeri. Han är partiledare för ett av de mer extrema oppositionspartierna, Frihetsfronten Plus, ett vitt separatistparti, vars politiska mål är att grunda en vit, självständig stat i Norra Kap-provinsen. Partiet fick endast 0,83 % i årets val - deras sämsta resultat hittills. På presskonferensen förklarade Zuma sitt val med att ”Pieter Mulder är Sydafrikan!”

Inga kommentarer: