söndag 16 maj 2010

VM tuff match för Bafana Bafana

av TOR BILLGREN

Halv fyra idag möter Sydafrikas landslag Bafana Bafana Thailand i Mbombela-stadion i Nelspruit. En av flera vänskapsmatcher innan VM-avsparken den 11 juni, och en av de repetitioner laget så väl behöver. Sydsvenskan har tagit hjälp av en supporter och en lovande spelare för att ringa in lagets problem och utmaningar.

Vart man än går i Kapstaden blir man påmind om den där månaden som landet förberett sig för i så många år. Banderoller på lyktstolparna förkunnar hur många dagar det är kvar till avspark. Marknadsstånden på S:t Georges Mall och Greenmarket Square är fulla av vuvuzelor – plastluren som orsakar den öronbedövande ljudmattan som är så typisk för sydafrikansk läktarkultur. Och på tv har programledarna haft landslagets gulgröna matchtröjor på sig varje fredag det senaste halvåret. Allt för att alla ska förstå: Nu är det dags. Vi är redo. Vi stöder vårt landslag.

Och Bafana Bafana, som betyder ”grabbarna”, kan behöva allt stöd de kan få. Nittiondeplatsen på FIFA:s ranking gör Sydafrika till det sämst placerade landet någonsin som arrangerat ett fotbolls-VM.

Men självförtroendet håller långsamt på att komma tillbaka efter bottenläget i oktober förra året, då laget hade förlorat åtta av de nio senaste spelade matcherna. Tränaren, brasilianaren Joel Santana fick sparken efter bara 18 månader på jobbet. Hans företrädare, Carlos Alberto Parreira, även han från Brasilien, axlade åter tränarmanteln, och de senaste månaderna har Bafana Bafana åtminstone inte förlorat några matcher. 3-0-segern mot bottenlaget Zimbabwe i januari kanske inte är så mycket att yvas över. Mer imponerande är 1-1-matchen mot Paraguay den 31 mars – men den speglar också lagets främsta svaghet: bristen på bra anfallare.
– Det är det största problemet för Sydafrikansk fotboll, säger kemiteknikern Mswazi Tshabalala, 37, som bor i Somerset West, 5 mil öster om Kapstaden. Fotbollen har följt honom genom hela livet och han blir mycket uppjagad och engagerad när ämnet kommer på tal.
– Idag är det medelspelarna som dominerar. Vi måste anstränga oss för att få fram bra kvalitetsanfallare. Vi kan spela hur bra fotboll som helst, men om vi inte gör några mål vinner vi inga matcher.

Hur smart var det då att ge Santana sparken så nära inpå VM?
– Det är rätt att gå om man inte kan leverera. Med Santana var det ju också ett språkligt problem, eftersom han inte kunde engelska. All kommunikation skedde via tolk.
– Vi har förlitat oss på utländska tränare alldeles för länge. De känner inte spelarna. Visst kan det vara bra med nya idéer, men de måste ta hänsyn till vad det finns att bygga på. Trenden har länge varit att tränarna har försökt införa någon sorts europeiskt spel med långa bollar till forwardarna. Men det är inte vår typ av fotboll – vi spelar mer brasilianskt: ner med bollen på marken och spela den framåt! Det är väl därför vi har anlitat brasilianare de senaste åren – men det har ändå inte funkat.

Så vem skulle du helst vilja ha som landslagstränare?
– Jag skulle vilja att vi hade självförtroende nog att anlita en sydafrikan. T.ex Gavin Hunt som tränar Supersport United, och har vunnit ligan tre år i rad. Han inga stjärnspelare och han förlorar spelare till andra lag varje år – men lyckas ändå ta fram en formidabel uppsättning varje år. Hans filosofi är att alla spelare ska kunna göra mål, så att man inte blir så beroende av anfallarna. Hunt är den troligaste kandidaten när vi väl bestämmer oss för en sydafrikansk tränare till Bafana Bafana.

En som med stor sannolikhet kommer att få dra på sig den gulgröna landslagströjan inom några år är Thulani Hlatshwayo. Han är 20 år och spelar idag spelar back i Ajax Cape Town.
– Att spela för Bafana Bafana är varje sydafrikansk fotbollspelares dröm. Jag har spelat i ett förberedande lag, så förhoppningsvis får jag snart chansen.

Bafana Bafana har ju haft en del problem på sistone. Men hur är laget när de presterar som bäst?
– De var väldigt bra mot Brasilien under Confederations Cup förra året. Under stora delar av matchen spelade de på samma nivå, men mot slutet tröt koncentrationen och brasilianarna vann med 0-1.

Vad tror du om vuvuzelorna? Kan de påverka Bafanas insatser?
– Visst kommer de att gynna Bafana Bafana. Spelarna vet hur man spelar under ljudmattan från tusentals vuvuzelor. Ljudet är motiverande och får en att känna att man spelar en stor och viktig match. Eftersom man inte kan ropa till varandra får man kommunicera med tecken och vara uppmärksam. Det gör att man tvingas öka koncentrationen och vara hundraprocentigt fokuserad. Det blir svårare för lagen som inte är vana vid ljudet.

Om Bafana Bafana åker ut redan i gruppspelen – vad händer då med sydafrikanernas intresse för VM?
– Visst kommer många att bli besvikna, men intresset kommer att fortsätta vara stort. Folk har ju redan köpt biljetter.

Mswazi Tshabalala tror inte heller att intresset för turneringen skulle falna om det går åt skogen för landslaget direkt.
– Fotbolls-VM i Sydafrika kommer inte att inträffa igen under min livstid. Visst, vi är här för att stödja lag vårt – men också för att vi gillar fotboll. Om vi förlorar under gruppspelen finns det andra lag att stödja.

Förutom problemet med bristen på bra anfallare har Mswazi också noterat ett attitydproblem hos landslaget, något som är särskilt tydligt alldeles före matcherna, när kameran vandrar över spelarna under nationalsången. Han jämför med rugbylandslaget Springboks, som sjunger ”Nkosi Sikilel’ iAfrika” högt och tydligt och med tårar i ögonvrån – medan Bafana-spelarna ofta tycks vara likgiltiga.
– De tuggar tuggummi och ser ut att vara någon annanstans. Men när man har tröjan med landslagets emblem måste man visa och känna att man kämpar för landets stolthet.

Varför finns inte den där stoltheten då?
– Jag tror många spelare ser sin medverkan i landslaget som ett sätt att marknadsföra sig. De vet att det finns europeiska talangscouter på matcherna. Så de spelar mer individuellt och sätter inte laget i första rummet. Attityden har väl förbättrats på senare tid, men det är fortfarande mycket kvar att göra.
– Det handlar inte om att de ska spela Sydafrika till seger i turneringen, för det kommer aldrig att hända. Utan att de ska bjuda oss på en bra prestation och underhållande fotboll. Och då måste de spela som ett lag.

Publicerad i Sydsvenskan den 16 maj 2010


Mswazis Bafanafavorit
Siphiwe Tshabalala, yttermittfältare
– Han är en av de få som gör mål. Och mål är det vi behöver för att vinna.

Thulanis Bafanafavorit
Tsepo Masilela, vänsterback
– Han är bekväm med bollen och har en bra fysisk närvaro. Bra i luften och organiserar försvaret bra.

Bafana Bafanas senaste matcher
28.4 Jamaica 2-0 vinst
22.4 Nordkorea 0-0
31.3 Paraguay 1-1
3.3 Namibia 1-1
27.1 Zimbabwe 3-0 vinst

Kommande matcher
16.5 Thailand
24.5 Bulgarien
27.5 Colombia
5.6 Danmark
11.6 Mexico – VM-avspark

Tidigare i VM
Laget bojkottades under apartheidtiden och har deltagit i två VM efter att systemet föll. Första gången var i Frankrike 1998 (plats 24) och andra i Japan/Sydkorea 2002 (plats 17). Till förra mästerskapen i Tyskland kvalificerade de sig inte.

Lagets uppladdning
Under våren har laget förberett sig vid brasilianska fotbollsfederationsnes träningscenter i Rio de Janeiro och vid Adidas högkvarter i Herzogenaurach, Tyskland. De sista veckorna inför VM kommer de att ladda upp vid Wits-universitetet i Johannesburg, som är klassisk fotbollsmark i Sydafrika.