tisdag 16 juni 2009

Den 16 juni: Youth Day

av TOR BILLGREN


Den 16 juni 1976. Den döende Hector Pieterson. Bild Sam Nzima.

Idag är det helgdag i Sydafrika – Youth Day. När min partner lite raljerande frågade sina arbetskamrater om det är nån sorts nationell friluftsdag, utbröt en spänd tystnad. Sen kom han ihåg, just det, Sowetoupproret…

I en av sina sedvanliga nycker hade apartheidregimen på 70-talet beslutat att matteundervisningen i de svarta skolorna i provinsen Transvaal enbart skulle ske på den vita härskarklassens hittepåspråk Afrikaans. Ett språk som skolbarnen och lärarna varken kunde eller ville lära sig, de var mer betjänta av att behärska engelska.

Den 16 juni 1976 gick tjugotusen skolungdomar i kåkstaden Soweto ut på gatorna i en fredlig demonstration mot beslutet. Men stämningen trappades upp och polisen öppnade plötsligt eld. Sam Nzimas foto av det första dödsoffret, 12-årige Hector Pieterson, är en av aparthedtidens starkaste bilder. Våldet och protesterna spred sig och polisen lyckades inte slå ner upproret förrän mer än ett år senare. Då hade mellan 600-700 personer fått sätta livet till, de flesta tonåringar. Därav ”Youth Day”.

Publicerad i Sydsvenskan den 16 juni 2009

Inga kommentarer: