tisdag 6 mars 2012

"Omvänd rasism"

av TOR BILLGREN

Ibland stöter man fortfarande på begreppet ”omvänd rasism”, senast i ett intervjucitat i Sydsvenskans C-del igår, där det användes för att beteckna våld och negativa attityder riktade mot ”svennar” i Rosengård. Det är ett bisarrt begrepp. För det första förutsätter det att vitheten är normen, utifrån vilken resten av världen definieras. För det andra antyder det att rasismen skulle vara en exklusivt vit uppfinning. Därmed begränsas möjligheterna att beskriva och förstå mekanismerna bakom illdåd som förföljelserna och lynchningarna av svarta afrikaner i revolutionens Libyen. Eller plundringarna av somaliers butiker i sydafrikanska kåkstäder. Eller den arabiska slavhandeln.

Etiketten ”omvänd” implicerar att det skulle finnas något frapperande med att även ”den andre” kan hysa fördomar. Men det finns ingen som helst anledning att vara förvånad: Rasismen är en primitiv form av inskränkthet som finns överallt, i alla folkgrupper. Åt helvete med den, var den än uppträder.

Publicerad i Sydsvenskan den 5 mars 2012

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, i Sydafrika är det väl ändå de ljushyade som är utsatta för sk omvänd rasism. Jag har följt med NI på deras resa och således sett eländet på ett otäckt nära håll. Minst 100 000 vita har slaktats sedan negerballarna tog över makten i början på 1990-talet.

Sen var det ju så att boerna var först på plats dessutom, liksom svenskarna som våldtas och mördas i Malmö idag.

Och sen ett sista ord till dig som homosexuell: Vill du ha ett muslimskt välde i/över hela världen? Hur kommer det i sådana fall gå för dig och dina gelikar? Tänk efter ibland innan du använder din redan fåcelliga hjärna. Du kan komma att behöva resveren i framtiden.

Spottloska från Jan Saxman!

Tor Billgren sa...

1. Gör research innan du postar kommentarer, annars riskerar du att framstå som en obildad fårskalle.

2. Kontrollera även stavningen - detta är särskilt viktigt för en person som vill framstå som svenskhetens försvarare.

3. Vet hut.

Monica O Kolkman sa...

Bra skrivet, Tor! (Även i kommentaren...)
Rasism är som sagt något som finns i alla folkgrupper, och begreppet omvänd rasism borde inte användas. Jag kan förstå att de används i samband med att man talar om rasism hos grupper som själva blivit utsatta för rasism, men "omvänd" är onödigt och ger fel associationer (som du ger exempel på; att vitheten skulle vara norm och att endast vita skulle kunna vara rasister).