tisdag 7 april 2009

Zumabeslut underminderar förtroendet för rättsväsendet

Igår förmiddag hölls den presskonferens som Sydafrika väntat på mycket länge – "the longest time ever", som den utpumpade pressekreteraren för åklagarmyndigheten (NPA) sa när hon hälsade välkommen. Men beskedet som lämnades – att åtalet mot ANC-ledaren Jacob Zuma läggs ned – var väntat. Den tillförordnade chefen för NPA, Mokotedi Mpshe, förklarade att den avlyssnade telefontrafiken mellan förre NPA-chefen och utredningsledaren visar att de haft politiska motiv bakom sitt handlande. De hade bland annat diskuterat tidpunkten för åtalet, och hur denna skulle påverka Zumas chanser att bli ANC-ledare.

Men att lägga ned åtalet på dessa grunder är ologiskt. Det går inte ihop. Redan i januari slog den vice ordföranden för Högsta Domstolen Louis Harms fast att det är irrelevant om det har funnits politiska motiv som styrt i bakgrunden. Om Zuma har begått brott, skall dessa beivras oavsett om brottsutredarna i olika stadier av processen haft en politisk agenda. Just detta påpekade också CNN:s reporter under presskonferensen, och Mpshes behov av att mästra och förödmjuka henne avslöjar att detta är den smärtsamma kärnan av affären. "Lady from CNN, jag tycker synd om dig", raljerade han, innan han gav sin bortförklaring. Han visade tydligt att den frågan ville han inte ha igen. Och inte undra på det...

Den välvilligaste tolkningen av åklagarmyndighetens beslut är att den inte anser sig ha trovärdighet att driva fallet mot Zuma, eftersom den avlyssnade telefontrafiken visar att tidigare företrädare för myndigheten har missbrukat sina ämbeten. Men de personerna är ute ur leken nu. Och vem ska driva processer mot brott, om inte just åklagarmyndigheten?

ANC och Zuma jublar förstås efter gårdagens besked, men man får inte glömma att beslutet inte på något sätt rentvår Zuma. Korruptionsmisstankarna kvarstår och kommer att hänga över honom tills han har får försvara sig i en rättegång. Och i nuläget är den rättegången långt borta.

Inga kommentarer: