tisdag 7 april 2009

Iskallt spel av Zuma

Igår lades åtalet mot ANC-ledaren Jacob Zuma som väntat ned av utredningstekniska skäl. Korruptionsmisstankarna mot honom kvarstår alltså, men åklagarämbetet (NPA) anser sig inte kunna driva fallet. Ingen är förvånad, men många är upprörda.

Zuma har fört ett iskallt spel. Under de fem åren som misstankarna hängt över honom, har han slingrat sig runt rättssalen genom att bolla teknikaliteter och juridiska hårklyverier mellan olika instanser, samtidigt som han har skaffat sig en så stark position inom ANC och en så massiv popularitet ute i landet, att en rättegång helt enkelt inte hade varit hållbar. Sydafrika har inte råd med den instabilitet det hade kunnat utlösa – allra minst med Fotbolls-VM runt knuten.

Vad vi har bevittnat är ett chickenrace på allra högsta nivå. Zuma och NPA i varsin bil i högsta fart mot varandra. NPA fegade ur och svängde åt sidan, medan Zuma fortsätter i full speed med kampnäven i vädret mot valet den 22 april – och därefter som landets president. Kvar på vägen ligger ett sargat rättssystem, i akut behov av konstgjord andning, tryckförband och dropp.

(Publicerad i Sydsvenskan den 7 april 2009 i förkortad version.)

Inga kommentarer: